КИЦ на Македонија во Софија учествува во одбележувањето на Европскиот ден на јазиците

Културно-информативниот центар на Македонија во Софија учествува во одбележувањето на Европскиот ден на јазиците – 26 септември. Како што јави дописникот на МИА од Софија, на македонскиот штанд на плоштадот „Славеиков“, познатиот режисер и актер штипјанецот Георги Георгиев – Антика денеска цел ден прикажува македонски песни кои го привлекуваат вниманието на посетителите. Со него е и неговиот колега Пламен Великов.

Посетителите добиваат брошури и каталози од Македонија за македонската култура и јазик.

КИЦ на Македонија во Софија по шести пат учествува на овој значаен културен настан. На оваа манифестација учествуваат и културните центри на Чешка, Полска, Шпанија и Италија.

Полскиот културен центар во Софија подари дел од својот простор на Украина, каде што има книги поврзани со нејзината култура. 

 

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе