Изложба „Во земјата на змејовите” во ТЦ „Сити мол“ во Скопје

Во ТЦ „Сити мол" од денеска до 21 април ќе биде поставена патувачката изложба „Во земјата на змејовите" која досега гостувала во неколку европски градови.

Изложбата на креативен и оригинален начин ги претставува змејовите, познати фантастични ликови од приказните и митовите. Изложени се огромни скулптури на змејови, џиновски јајца на змејови, витешки оклопи…

Во рамки на изложбата ќе бидат органиизрани и едукативни тури за најмалите секој петок од

18 до 20 часот, сабота и недела од 13 до 15 и од 18 до 20 часот. Работилници за деца ќе се одржуваат секоја сабота и недела од 12 часот.

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе