По повод Денот на образование на турски јазик

Изложба „Турско стреличарство низ историјата“

По повод Денот на образование на турски јазик – 21 Декември, Институтот „Јунус Емре“ и Фондацијата на стрелци на Република Турција организираат изложба „Турското стреличарство низ историјата“.

Како што соопшти Институтот, изложбата попладне во Куршумли ан ќе ја отвори Мустафа Шентоп, претседател на Големото народно собрание на Турција.

Денот на образование на турски јазик е единствен национален празник на Турците во земјава и од 2007 година е неработен за турската етничка заедница.

На овој датум се одбележуува почетокот на наставата на турски јазик во 1944 година, во основното училиште „Тефејуз“  во Скопје.

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе