Изложба на ромски носии од Скопје

Изложба на ромски носии од Скопје и мултимедијална изложба за ромските занаети од антропологот Даниел Петровски денеска ќе бидат отворени во Галеријата „КО-РА“ во Домот на култура „Кочо Рацин“ во Скопје.

Ќе биде изложена празнична, свадбена и секојдневна носија. Се работи за проект на Здружението „Рромано Ило“- Скопје во соработка со Домот на култура „Кочо Рацин“ – Скопје и Музејот на Северна Македонија со поддршка на Министерство за култура.

Концертот со теми од ромската музика ќе се одржи утре, од 16 часот во новиот салон сутерен на Галерија „КО-РА“ во Домот на култура „Кочо Рацин“ – Скопје.

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе