Министерство за култура

Именувани директори на осум национални институции

Министерот за култура Асаф Адеми по спроведените конкурси именуваше директори на осум национални установи со полн мандат од четири години.

Како што објави Министерството за култура, Гордана Змејковска е именувана за директор на Библиотеката „Григор Прличев“ во Охрид, Маја Андоновска-Илијевски за директор на Центарот за култура во Битола, Роска Илиева на Центарот за култура „Ацо Ѓорчев“ во Неготино. 

За директор на Народниот театар Битола со полн мандат е именуван Иван Јерчиќ. Благоја Атанасоски - на Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј-Прилеп, Бобан Хусениковски - на Музеј-Гевгелија, Васо Ристов е именуван за директор на Македонската опера и балет и Ердоан Максут - за директор на Турски театар-Скопје.

Лидерството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ мора да излезе јавно, на прес конференција, заедно со сите пратеници, и да објават прекин на секакво понатамошно учество во дискусија на собраниската седница.

повеќе

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе