По повод Денот на албанската азбука

Илбер Села и Фејзи Бојко добитници на наградата „22 Ноември“

Државната награда „22 Ноември" оваа година им се доделува на проф. д-р Илбер Села, политиколог и на писателот Фејзи Бојко, информира Министерството за култура.

Министерството за култура информира дека Одборот за доделување на државната награда „22 Ноември“, согласно законските  одредби и Правилникот за работа на Одборот, на својата последна седница донесе одлука наградата за  2021 година да им се додели на луѓе кои дале свој придонес во унапредувањето на меѓучовечкиот соживот и меѓусебното разбирање на припадниците на различните заедници, култури и вери во земјава.

Наградата ќе биде врачена на 22 ноември во 12 часот, во Собранието на  Македонија.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе