По повод Денот на албанската азбука

Илбер Села и Фејзи Бојко добитници на наградата „22 Ноември“

Државната награда „22 Ноември" оваа година им се доделува на проф. д-р Илбер Села, политиколог и на писателот Фејзи Бојко, информира Министерството за култура.

Министерството за култура информира дека Одборот за доделување на државната награда „22 Ноември“, согласно законските  одредби и Правилникот за работа на Одборот, на својата последна седница донесе одлука наградата за  2021 година да им се додели на луѓе кои дале свој придонес во унапредувањето на меѓучовечкиот соживот и меѓусебното разбирање на припадниците на различните заедници, култури и вери во земјава.

Наградата ќе биде врачена на 22 ноември во 12 часот, во Собранието на  Македонија.

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе