Фондацијата „Д-р Михаил Левенски“ подари 500 книги „Како да станам свој“

Во чест на 100-годишнината од раѓањето на втемелувачот на македонскиот литературен јазик, фондацијата „Д-р Михаил Левенски" реализираше неколкудневен проект во кој беа опфатени основните училиштата со име „Блаже Конески" во Македонија.

„Д-р Левенски, низ збор и дела настојуваше да се поддржат и поттикнат младите, со цел да се придонесе да го бараат и најдат своето место и да го препознаат, вреднуваат и надградуваат своето „сè“.  Овие книги се негов аманет и со голема радост и гордост ги даруваме. Со овој дар изразуваме почит и кон наставниот кадар и вработените во училиштата, за нивните заложби за едукација и градење здрава младина којашто понатаму ќе инспирира, мотивира и создава, негувајќи го литературниот македонски јазик и продолжувајќи го името и делото на својот патрон, Блаже Конески“, изјави претседателот на фондацијата, Никола Левенски Миљаниќ, кој заедно со актерката Драгана Левенска и други членови на фондацијата, го осмисли и реализираше проектот.

Фондацијата изрази благодарност за  препознавање на вредноста на проектот и сесердната поддршка до директорите на основните училишта: Ангелка Баракоска – ОУ „Блаже Конески“ во Прилеп; Сузана Настовска – ОУ „Блаже Конески“ во Скопје;  Јованче Манасков – ОУ „Блаже Конески“ во Велес и Зурат Куртовски – ОУ „Блаже Конески“ во село Скудриње, Општина Маврово-Ростуше.

Училишните библиотеки и сите полуматуранти од основните училишта „Блаже Конески“ во Велес, Скудриње, Прилеп и Скопје, добија вкупно 500 примероци од книгата „Како да станам свој“ од областа на психопедагогија, која д-р Михаил Левенски ја посвети токму на младите.

Д-р Михаил Левенски (1942-2010), психијатар и писател, поет, раскажувач и драматург. Автор е на голем број литературни дела, радио и ТВ драми и сценарија за филмови како и на книгата „Како да станам свој“ – посветена на младите за себеизградување, мотивација и себереализација.

Фондацијата „Д-р Михаил Левенски“ е основана во 2012 година од неговото семејство,  продолжува да делува на полето на „човекољубие и природољубие“, под слоганот „Инспирирај, мотивирај, создавај“!

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе