Едмонд Адеми: Делата на Спасе се мост помеѓу Албанија и Северна Македонија

Министерот без ресор задолжен за дијаспората Едмонд Адеми во Пустец присуствуваше на одбележувањето на 105-годишнината од раѓањето на познатиот писател Стерјо Спасе.

„Стерjо Спасе е пример за сите нас кои живееме на Балканот. Фигурата на Спасе треба да биде пример за сите нас, за тоа дека соработката на културите е неопходна, секогаш тргнувајќи од гледиштето на човечноста, интелектуализмот и уметноста”, рекол Адеми, говорејќи за големиот писател Стерјо Спасе кој има македонско потекло.

Според министерот Адеми, Спасе е типичен пример за тоа како можете да се интегрирате во култура, која потоа ќе стане инспирација за многу наредни генерации.

„Тој е Албанец кога се зборува за својата литературна дејност, тој е Македонец по етничко потекло. Toj e мост помеѓу Албанија и Северна Македонија. Спасе е пример, за тоа дека уметноста е мозаик на разноликоста и дека границите се надминуваат”, истакна министерот.

 

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе