ФОТОИЗЛОЖБА

Духовното срце на Украина ќе биде претставено во Археолошкиот музеј на Македонија

Во рамките на двата настана, 18 Мај – Меѓународен ден на Музеите и Европска ноќ на музеите – 20 Мај, НУ Археолошки музеј на Македонија во соработка со Амбасадата на Украина, на 22 мај (понеделник), со почеток во 19.30 часот, ќе ја отвори Изложбата на уметнички фотографии „Киево-Печерскиот манастир – Светилишта на Украина“. Настанот е поддржан од Министерството за култура – Оддел за Меѓународна соработка.

Изложбата „Киево-Печерскиот манастир – Светилишта на Украина“ претставува историска и културна панорама на најпознатите цркви и манастири содржани во овој комплекс, каде што на автентичен начин е претставено духовното срце на Украина.

Изложбата се состои од 30 современи уметнички фотографии на Киево-Печерски комплекс, кој претставува културно добро впишано во листата на УНЕСКО, што го претставува богатото културно наследство на Република Украина.

Изложбата во просториите на НУ Археолошки музеј за посетителите ќе биде отворена до 22 јуни 2017 година и посетителите ќе можат да ја видат бесплатно.

Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за наша несреќа едногласни во мислите и менталната матрица)!

повеќе

Дипломатијата е уметност невозможното да го направите возможно (Ш.-М. Талеиран).

повеќе

Односите меѓу Грција и Македонија се на клучна точка, вели Катимерини и со ѕвездички дообјаснува дека употребата на терминот „Македонија“ е на авторот и дека не го одразува ставот на весникот. Сепак се чини ова е првпат грчкиот весник да нè напише со уставното име.

повеќе