Друштвото на писатели на Македонија распиша Конкурс за наградата „Даница Ручигај”

Друштвото на писатели на Македонија распишува Конкурс за доделување на наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од жена-писател, член на ДПМ, објавена во периодот од мај 2018 до крај на октомври годинава. 

Како што соопштија од ДПМ, книгите во еден примерок треба да се достават во  просториите на Друштвото најдоцна до 10 ноември 2019 година, секој работен ден меѓу 9 и 12 часот, или по пошта, на адреса: ДПМ, ул. „Максим Горки“, бр.18, 1000 Скопје. 

Изборот ќе го изврши писател-селектор, а ќе го потврди претседателството на асоцијацијата.  Наградата се состои од плакета и ќе биде врачена на посебна свеченост во Друштвото на писатели на Македонија. 

Со оваа награда се поттикнува поетското творештво на жените-писатели и се возобновува споменот на македонска поетеса Даница Ручигај, која  трагично го загуби животот во скопскиот земјотрес на 29-годишна возраст.

 

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе