Министерство за култура

Добитници на државната награда Св. Климент Охридски - Агаи, Милчин, Стаменковиќ, Османли...

Одборот за доделување на државната награда Св.Климент Охридски донесе одлука за наградените за 2018 година за ова највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија.

Министерството за култура соопшти дека во областа на воспитанието и образованието наградата им се доделува на просветните работници Кимет Агаи и Аднан Агаи, а во областа на културата и уметноста наградата им се доделува на режисерот Владимир Милчин, на балетскиот уметник Емилија Стаменковиќ и на писателот Томислав Османли.

За достигнувања во областа на здравството наградата се доделува на патофизиологот проф. Д-р Борислав Каранфилски

Наградата на добитниците ќе им биде врачена на 8 декември 2018 година во свечената сала на Собранието на Република Македонија. 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе