Божиќен и новогодишен концерт со далматински песни во Битола

Хрватскиот културен центар и Македонско-хрватското друштво „Марко Марулиќ", во соработка со Центарот на култура, во Битола го одржаа традиционалниот Божиќен и новогодишен концерт.

Оваа година беше промовирана далматинската песна за што во Битола поканети беа и учествуваа женска клапа „Тамарин" од Враниц, кај Солин и машкиот вокален состав „Делмати", исто така од Солин, истакна Бранко Маретиќ, претседател на МХД „Марко Марулиќ"-Битола.

„Културата е поле на кое луѓето најлесно се зближуваат, а притоа ја запознаваат традицијата и културата на двете држави“, посочи тој.

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе