Агенција за филм: „Киненова“ не ги задоволуваше критериумите на Филмскиот совет

Агенцијата за филм на Република Македонија во писмена реакција на тврдењата на меѓународниот филмски фестивал „Киненова" наведува дека фестивалот и минатата година не бил поддржан, бидејќи не ги задоволувал критериумите кои филмскиот совет при агенцијата ги земал предвид при разгледувањето на сите пријавени проекти.

Крајно неточно и тенденциозно е мешањето на филмот „Ругање на Христос", бидејќи во повеќе од 20 изјави и интервјуа Агенцијата за филм објасни дека ниту го цензурира филмот, ниту има намера да ги ограничува авторските слободи. Напротив, за филмот беа исплатени средства и сѐ уште се исплаќаат средства и ова е само една крајно некоректна дезинформација за јавноста, стои во реакцијата на Агенцијата за филм.

Агенцијата за филм, како што се посочува, поддржува и ќе продолжи да поддржува исклучително квалитетни, професионални, автентични филмски проекти, фестивали и манифестации во рамките на својот буџет, кој годинава е преполовен.

„Впрочем, огромните резултати и историски успех на македонскиот филм се доказ дека агенцијата е на прав пат во консолидирање на опустошената партиски настроена македонска кинематографија“, стои во реакцијата.

Меѓународниот филмски фестивал „Киненова" денеска реагираше на целосно укинатата финансиска поддршка од Агенцијата за филм која пред неколку дена ги објави резултатите од конкурсот за финансирање фестивали. Организаторите на фестивалот тврдат дека дури и ги надминуваат предвидените критериуми за разлика од некои други фестивали што добиле пари за 2019 година, а кои, како што се посочува во реакцијата, немаат вистинска филмска профилација.

 

Би било добро роднините да не бидат жртви и да има повеќе повици кон роднините – функционери.

повеќе

Oд човекот кој успеа со сосема нова партија да го наруши целовековниот монопол на ПАСОК и Неа демократиа на грчката политичката сцена, може да се очекува буквално сѐ.

повеќе

Останува да видиме дали овој состав на Судот, кој дефинитивно е кадровски и професионално најслаб во досегашната наша државно-правна историја по осамостојувањето, ќе смогне сили за конечно да го пресече Гордиевиот јазол околу вака шверцуваната двојазичност.

повеќе