Култура

Останато од Култура

Проектот на Европската Унија за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија, со вкупен буџет од 704.590 евра од кои 600 илјади се обезбедени од ЕУ, опфаќа реконструкција на археолошкиот локалитет Хераклеа Линкестис, со цел негово зачувување за следните генерации, но и зголемување на неговата пристапност и содржина, со цел да се направи локацијата попривлечна за посетителите.

29 Јули 2020 - 12:46

Во НУ Центар за култура  „Кочо Рацин” во Кичево вечер ќе одржат концерт уметниците кои се дел од проектот концерт „Трио“ по повод промовирање на пијано.

29 Јули 2020 - 11:42

Користењето на логото на Министерството за култура не е тенденциозно, туку напротив со намера за објективно информирање, со оглед на тоа што документот што се цитира е од оваа институција, (истиот документ е издаден на меморандум и со лого на Министерството за култура), се вели во соопштението кое ПР агенцијата Навигаторс го испрати во име на Агенцијата за филм. И на ова соопштение нема потпис и печат.

28 Јули 2020 - 15:06

Агенцијата за филм незаконски го користи логото на Министерството за култура – Сектор за управен и инспекциски надзор и нивното соопштение не е изработено во соработка со стручните служби на Министерството за култра, и во согласност со тоа, ставовите изнесени во соопштението не се на Министерството за култура, изјави Валмир Азири, државен секретар за култура, за СДК.мк.

28 Јули 2020 - 14:11

Агенцијата за филм фалсификува документи со логото на Министерството за култура и јавноста ја доведува во заблуда бидејќи иницира дека содржината на соопштението е подготвено во соработка и согласност на Министерството за култура.

28 Јули 2020 - 12:34

Со инструментална изведба на орото „Комитско“ и со целовечерен концерт на Ансамбл „Македонија“-Скопје, синоќа во Битола почнаа вечерите на традиционална музика и песна, на републичкиот Фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“.

28 Јули 2020 - 08:52

Инспекцискиот надзор на Министерството за култура што постапуваше по пријавите од страна на Милчо Манчевски, за наводен конфликт на интереси во Агенцијата за филм, како и нејзиниот директор Горјан Тозија, заврши со заклучокот дека пријавите се неосновани. Државниот управен инспекторат ќе даде предлог Државната комисија за спречување корупција да ја стопира истрагата.

27 Јули 2020 - 22:15

Оливија де Хевиленд, една од последните преостанати ѕвезди од Златната доба на Холивуд, почина вчера на 104-годишна возраст. Нејзината најпозната улога беше улогата на доблесната Мелани наспроти самоволната Скарлет на Вивиен Ли, во легендарниот „Однесено од виорот“.

27 Јули 2020 - 15:00

„Трновитиот пат на очајниците" е стихозбирката на поетесата Славјанка Љуткова што денеска беше промовирана пред споменикот на загинатите борци од Граѓанската војна во Грција, во Велес, каде се наоѓа и бистата на Мирка Гинова. Настанот е во организација на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија „Ѕвезда".

26 Јули 2020 - 18:00

Државната комисија за спречување на корупцијата покрена иницијатива за постоење на класичен конфликт на интереси во Филмскиот совет на агенцијата. Откако членови на ДКСК побарале детални информации за овие случаи директорот на Агенцијата за филм Горјан Тозија ги сменил решенијата. Но, одлуките за доделување на средства веќе беа донесени, а ДКСК сепак побара од Владата казна и разрешување на Тозија.

26 Јули 2020 - 12:23

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе