Супа од лук

Приготвување:

Натопете ги печурките во топла вода половина час. Исцедете ги и зачувајте ја течноста. Крупно исечкајте ги печурките.

Динстајте ги кромидот, морковот, пашканатот и целерот, во маслиново масло, во длабока тава. Додајте ги печурките и гответе 5 минути на тивок оган.

Додајте ги пилешката супа и лукчињата.

Додајте сол и црн пипер по вкус. Додајте ги листовите мајчина душица.

Зовријте ја супата, а потоа динстајте ја на ниска температура половина час, повремено мешајќи.

Изблендајте ја во неколку наврати.

Ако изгледа ретка, оставете да врие уште неколку минути, повремено мешајќи.

Сервирајте ја во мали чинии, попрскана со неутрална павлака. Послужете ја топла, но не врела.

Состојки:
400 грама лупени лукчиња, крупно сечкани

50 грама сушен вргањ, половина час натопен во 2 чаши топла вода

2 литри пилешка супа

2 лажички маслиново масло

2 големи кромиди, сечкани

1 голем пашканат

1 морков

1 целер

100 мл неутрална павлака за готвење

3 гранчиња мајчина душица (може и свежа жалфија)

Објавено

Вторник, Јуни 28, 2016 - 14:20

Коментари

Промовирање на родителското отсуство и за таткото на детето кое како опција постои во Законот за работните односи, но само ако не го користи работничката.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе

Зоран Заев од позиција на премиер удира во самите темели на асномска, антифашистичка Македонија.

повеќе