Супа од лук

Приготвување:

Натопете ги печурките во топла вода половина час. Исцедете ги и зачувајте ја течноста. Крупно исечкајте ги печурките.

Динстајте ги кромидот, морковот, пашканатот и целерот, во маслиново масло, во длабока тава. Додајте ги печурките и гответе 5 минути на тивок оган.

Додајте ги пилешката супа и лукчињата.

Додајте сол и црн пипер по вкус. Додајте ги листовите мајчина душица.

Зовријте ја супата, а потоа динстајте ја на ниска температура половина час, повремено мешајќи.

Изблендајте ја во неколку наврати.

Ако изгледа ретка, оставете да врие уште неколку минути, повремено мешајќи.

Сервирајте ја во мали чинии, попрскана со неутрална павлака. Послужете ја топла, но не врела.

Состојки:
400 грама лупени лукчиња, крупно сечкани

50 грама сушен вргањ, половина час натопен во 2 чаши топла вода

2 литри пилешка супа

2 лажички маслиново масло

2 големи кромиди, сечкани

1 голем пашканат

1 морков

1 целер

100 мл неутрална павлака за готвење

3 гранчиња мајчина душица (може и свежа жалфија)

Објавено

Вторник, Јуни 28, 2016 - 14:20

Еден проблем кај Трамп е тоа што му е опсесија да изгледа „силен".

повеќе

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе