Супа од лук

Приготвување:

Натопете ги печурките во топла вода половина час. Исцедете ги и зачувајте ја течноста. Крупно исечкајте ги печурките.

Динстајте ги кромидот, морковот, пашканатот и целерот, во маслиново масло, во длабока тава. Додајте ги печурките и гответе 5 минути на тивок оган.

Додајте ги пилешката супа и лукчињата.

Додајте сол и црн пипер по вкус. Додајте ги листовите мајчина душица.

Зовријте ја супата, а потоа динстајте ја на ниска температура половина час, повремено мешајќи.

Изблендајте ја во неколку наврати.

Ако изгледа ретка, оставете да врие уште неколку минути, повремено мешајќи.

Сервирајте ја во мали чинии, попрскана со неутрална павлака. Послужете ја топла, но не врела.

Состојки:
400 грама лупени лукчиња, крупно сечкани

50 грама сушен вргањ, половина час натопен во 2 чаши топла вода

2 литри пилешка супа

2 лажички маслиново масло

2 големи кромиди, сечкани

1 голем пашканат

1 морков

1 целер

100 мл неутрална павлака за готвење

3 гранчиња мајчина душица (може и свежа жалфија)

Објавено

Вторник, Јуни 28, 2016 - 14:20

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе