Супа од домати и печен лук

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Излупете ги чешнињата лук. Ставете ги на фолија и попрскајте ги со маслиново масло. Затворете ја фолијата околу лукчињата и печете ги во загреаната рерна околу 25 минути.

Додека лукот се пече, во големо тенџере зовријте вода. Додајте ги доматите и варете ги 3 минути.

Исцедете ги доматите и ставете ги под млаз студена вода сè додека не се оладат доволно за да може да ги допирате. Излупете ги, извадете им ги срцевините и ставете ги во тенџере.

Додајте им ги печениот лук, кромидот, доматите од конзерва, пилешката супа, солта, црниот пипер, шеќерот, црвениот и лутиот пипер и сечканиот босилек.

Варете ги на средна температура 3-4 часа, или додека зеленчукот да омекне.

Ставете ја целата смеса во блендер и мешајте ја додека целосно да се изедначи. Додајте ѝ ги хоплата и кашкавалот.

Со црпалка ставете од супата во чинии и украсете ги со босилек и малку кашкавал.

Состојки:
1 кг зрели домати

1 главица лук

1 лажица маслиново масло

1 кромид, ситно сечкан

400 мл парчиња домати во сос од конзерва

200 мл пилешка супа

1 лажиче сол

1/2 лажичка црн пипер

1 лажичка шеќер

1/4 лажичка мелен црвен пипер

1/4 лажичка лут пипер во прав

2 лажици сечкан свеж босилек, плус повеќе за украсување

150 мл неутрална хопла

100 г рендан кравји кашкавал

Објавено

Понеделник, Февруари 2, 2015 - 21:28

Природната и суровата храна се заменува со фабрички подготвени оброци и со обработена храна.

повеќе

Гувернерот, кој и да е, не е ничиј должник. Ниту на предлагачот, ниту на тие што ќе го изгласаат.

повеќе

Родовото прашање е клучен двигател за резултатите на здравството.

повеќе