Супа од домати и печен лук

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Излупете ги чешнињата лук. Ставете ги на фолија и попрскајте ги со маслиново масло. Затворете ја фолијата околу лукчињата и печете ги во загреаната рерна околу 25 минути.

Додека лукот се пече, во големо тенџере зовријте вода. Додајте ги доматите и варете ги 3 минути.

Исцедете ги доматите и ставете ги под млаз студена вода сè додека не се оладат доволно за да може да ги допирате. Излупете ги, извадете им ги срцевините и ставете ги во тенџере.

Додајте им ги печениот лук, кромидот, доматите од конзерва, пилешката супа, солта, црниот пипер, шеќерот, црвениот и лутиот пипер и сечканиот босилек.

Варете ги на средна температура 3-4 часа, или додека зеленчукот да омекне.

Ставете ја целата смеса во блендер и мешајте ја додека целосно да се изедначи. Додајте ѝ ги хоплата и кашкавалот.

Со црпалка ставете од супата во чинии и украсете ги со босилек и малку кашкавал.

Состојки:
1 кг зрели домати

1 главица лук

1 лажица маслиново масло

1 кромид, ситно сечкан

400 мл парчиња домати во сос од конзерва

200 мл пилешка супа

1 лажиче сол

1/2 лажичка црн пипер

1 лажичка шеќер

1/4 лажичка мелен црвен пипер

1/4 лажичка лут пипер во прав

2 лажици сечкан свеж босилек, плус повеќе за украсување

150 мл неутрална хопла

100 г рендан кравји кашкавал

Објавено

Понеделник, Февруари 2, 2015 - 21:28

Коментари

Eве ние ве сакаме, ве каниме да ни се придружите, ама за тоа ќе морате да се откажете од најсветото, од вашето „јас“ !?

повеќе

Доколку Нимиц нè разочара, Владата ќе биде исправена пред тешка дилема дали да стави помалку поволен предлог на референдум или да чека поповолен за да ги максимизира шансите референдумот да успее, но притоа и да ризикува губење на моментумот.

повеќе

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе