Италијанска супа со ќофтиња

Приготвување:

Добро измешајте ги сите состојки за ќофтињата. Од смесата обликувајте мали топчиња и ставете ги 30 минути во фрижидер.

Кога ќе се оладат, во голема тава загрејте го маслиновото масло на средно ниска температура. Накратко пропржете ги ќофтињата, колку да потемнат од сите страни, а потоа префрлете ги во чинија.

Во тенџере ставете ги говедската супа од коцка, водата, солта, доматното пире, магдоносот, дафиновите листови и црниот пипер. Оставете да зоврие, а потоа намалете и нека крчка 30 минути.

Додајте ги кромидот, морковите, целерот и компирот. Оставете да крчка уште 15 минути.

Додајте ги зелката и ќофтињата. Зголемете ја температурата за да зоврие, а потоа намалете и нека крчка 8-10 минути.

Пренесете ја супата во чинии, одозгора наросете рендан пармезан и послужете.

Состојки:
За ќофтињата:

350 г мелено говедско месо

100 г рендан пармезан

3 лажици свеж магдонос, ситно сечкан

1 цело јајце

2 чешниња лук, здробени

1/2 лажичка сол

1/2 лажичка црн пипер

1/4 лажичка оригано

2 лажички сок од лимон

За супата:

3 лажици маслиново масло

2 л говедска супа од коцка

500 мл вода

1/2 лажичка сол

2 лажици доматно пире

1 кромид, сечкан на коцки

1 морков, сечкан на коцки

еден мал корен целер, сечкан на коцки

1 голем компир, сечкан на коцки

250 г зелка, сечкана

4 лажици сечкан свеж магдонос

2 дафинови листа

1 лажичка црн пипер

рендан пармезан за сервирање

Објавено

Среда, Ноември 13, 2013 - 23:20

Ама бидејќи капиталисти со ситни души ја владеат земјава јас и ти ќе плаќаме, коментираат бизнисмените.

повеќе

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе