Хамбургер-супа

Приготвување:

Во големо тенџере на средно-висока температура, пржете го месото со кромидот, целерот и лукот. Тргнете го тенџерето од рингла и колку што може исцедете ги маснотиите.

Вратете го тенџерето на рингла и додајте ги другите состојки. Промешајте, а потоа оставете да зоврие. Намалете ја температурата, а потоа покријте го тенџерето и оставете ја супата да крчка уште 15-20 минути, додека компирите да омекнат, но да не станат премногу кашести.

Супата треба да биде умерено густа, но ако сакате да биде потечна, додајте уште 250-500 мл говедска супа или топла вода и оставете да се загрее. Додајте зачини по вкус.

Послужете ја со крцкав леб.

Состојки:
1 кг мелено месо

1 голем кромид, ситно сечкан

1 главица целер, ситно сечкана

3 чешниња лук, здробени

400 г конзерва домати во сос

750 мл говедска супа, плус повеќе ако треба

1 жолта пиперка, ситно сечкана

1 црвена пиперка, ситно сечкана

1 зелена пиперка, ситно сечкана

4 моркови, излупени и исечени на крукчиња

5 компири, сечени на поголеми коцки

3 лажици доматно пире

1/2 лажичка сол (повеќе по вкус)

1/2 лажичка црн пипер, повеќе по вкус

2 лажици ситно сечкан магдонос

1/2 лажичка оригано

1/4 лажичка црвен пипер, повеќе по вкус

Објавено

Среда, Јануари 8, 2014 - 10:28

Даночните затајувачи сѐ почесто се мали фирми, кои сѐ потешко се следат.

повеќе

Повлекувањето на Обединетото кралство од ЕУ (Брегзит) е правен потфат без преседан во историјата на правото.

повеќе

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе