Хамбургер-супа

Приготвување:

Во големо тенџере на средно-висока температура, пржете го месото со кромидот, целерот и лукот. Тргнете го тенџерето од рингла и колку што може исцедете ги маснотиите.

Вратете го тенџерето на рингла и додајте ги другите состојки. Промешајте, а потоа оставете да зоврие. Намалете ја температурата, а потоа покријте го тенџерето и оставете ја супата да крчка уште 15-20 минути, додека компирите да омекнат, но да не станат премногу кашести.

Супата треба да биде умерено густа, но ако сакате да биде потечна, додајте уште 250-500 мл говедска супа или топла вода и оставете да се загрее. Додајте зачини по вкус.

Послужете ја со крцкав леб.

Состојки:
1 кг мелено месо

1 голем кромид, ситно сечкан

1 главица целер, ситно сечкана

3 чешниња лук, здробени

400 г конзерва домати во сос

750 мл говедска супа, плус повеќе ако треба

1 жолта пиперка, ситно сечкана

1 црвена пиперка, ситно сечкана

1 зелена пиперка, ситно сечкана

4 моркови, излупени и исечени на крукчиња

5 компири, сечени на поголеми коцки

3 лажици доматно пире

1/2 лажичка сол (повеќе по вкус)

1/2 лажичка црн пипер, повеќе по вкус

2 лажици ситно сечкан магдонос

1/2 лажичка оригано

1/4 лажичка црвен пипер, повеќе по вкус

Објавено

Среда, Јануари 8, 2014 - 10:28

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе