Хамбургер-супа

Приготвување:

Во големо тенџере на средно-висока температура, пржете го месото со кромидот, целерот и лукот. Тргнете го тенџерето од рингла и колку што може исцедете ги маснотиите.

Вратете го тенџерето на рингла и додајте ги другите состојки. Промешајте, а потоа оставете да зоврие. Намалете ја температурата, а потоа покријте го тенџерето и оставете ја супата да крчка уште 15-20 минути, додека компирите да омекнат, но да не станат премногу кашести.

Супата треба да биде умерено густа, но ако сакате да биде потечна, додајте уште 250-500 мл говедска супа или топла вода и оставете да се загрее. Додајте зачини по вкус.

Послужете ја со крцкав леб.

Состојки:
1 кг мелено месо

1 голем кромид, ситно сечкан

1 главица целер, ситно сечкана

3 чешниња лук, здробени

400 г конзерва домати во сос

750 мл говедска супа, плус повеќе ако треба

1 жолта пиперка, ситно сечкана

1 црвена пиперка, ситно сечкана

1 зелена пиперка, ситно сечкана

4 моркови, излупени и исечени на крукчиња

5 компири, сечени на поголеми коцки

3 лажици доматно пире

1/2 лажичка сол (повеќе по вкус)

1/2 лажичка црн пипер, повеќе по вкус

2 лажици ситно сечкан магдонос

1/2 лажичка оригано

1/4 лажичка црвен пипер, повеќе по вкус

Објавено

Среда, Јануари 8, 2014 - 10:28

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе