Гаспачо

Приготвување:

Во блендер ставете го лукот со половина од црвениот кромид, половина од краставицата, половина од доматите, половина од тиквичката, половина од целерот, половина од доматниот сос, со целото маслиново масло, оцетот, шеќерот, сосот табаско и солта.

Мелете додека сите состојки да се измешаат и да добиете убава шарена текстура од ситни парченца.

Истурете ја смесата во голем сад и додајте го остатокот од доматниот сос, кромидот, краставицата, доматите, тиквичката и од целерот (зачувајте сосема малку од сечканиот зеленчук за украс).

Измешајте ја смесата и проверете дали е доволно зачинета, па додајте сол ако треба. Ладете ја супата барем неколку часа во фрижидер, а потоа извадете ја и измешајте ја. Уште еднаш проверете како е зачинета. Украсете ја со остатокот сечкан зеленчук и послужете ја со кисела павлака и сечкан магдонос.

Состојки:
2 чешниња лук, здробени

1 црвен кромид, ситно сечкан

1 голема краставица, ситно сечкана

5 домати, ситно сечкани

1 тиквичка, ситно сечкана

2 стебленца целер, ситно сечкани

сол по вкус

1 л доматен сос

50 мл маслиново масло

30 мл вински оцет

2 лажици бел шеќер

6 капки табаско-сос

црн пипер по вкус

Објавено

Вторник, Ноември 4, 2014 - 23:38

Коментари

Eве ние ве сакаме, ве каниме да ни се придружите, ама за тоа ќе морате да се откажете од најсветото, од вашето „јас“ !?

повеќе

Доколку Нимиц нè разочара, Владата ќе биде исправена пред тешка дилема дали да стави помалку поволен предлог на референдум или да чека поповолен за да ги максимизира шансите референдумот да успее, но притоа и да ризикува губење на моментумот.

повеќе

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе