Гаспачо

Приготвување:

Во блендер ставете го лукот со половина од црвениот кромид, половина од краставицата, половина од доматите, половина од тиквичката, половина од целерот, половина од доматниот сос, со целото маслиново масло, оцетот, шеќерот, сосот табаско и солта.

Мелете додека сите состојки да се измешаат и да добиете убава шарена текстура од ситни парченца.

Истурете ја смесата во голем сад и додајте го остатокот од доматниот сос, кромидот, краставицата, доматите, тиквичката и од целерот (зачувајте сосема малку од сечканиот зеленчук за украс).

Измешајте ја смесата и проверете дали е доволно зачинета, па додајте сол ако треба. Ладете ја супата барем неколку часа во фрижидер, а потоа извадете ја и измешајте ја. Уште еднаш проверете како е зачинета. Украсете ја со остатокот сечкан зеленчук и послужете ја со кисела павлака и сечкан магдонос.

Состојки:
2 чешниња лук, здробени

1 црвен кромид, ситно сечкан

1 голема краставица, ситно сечкана

5 домати, ситно сечкани

1 тиквичка, ситно сечкана

2 стебленца целер, ситно сечкани

сол по вкус

1 л доматен сос

50 мл маслиново масло

30 мл вински оцет

2 лажици бел шеќер

6 капки табаско-сос

црн пипер по вкус

Објавено

Вторник, Ноември 4, 2014 - 23:38

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе