Супи

Приготвување:Натопете ги печурките во топла вода половина час. Исцедете ги и зачувајте ја течноста. Крупно исечкајте ги печурките.Динстајте ги кромидот, морковот, пашканатот и целерот, во маслиново масло, во длабока тава. Додајте ги печурките и гответе 5 минути на тивок оган.Додајте ги пилешката...
28 Јуни 2016 - 14:20
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Излупете ги чешнињата лук. Ставете ги на фолија и попрскајте ги со маслиново масло. Затворете ја фолијата околу лукчињата и печете ги во загреаната рерна околу 25 минути.Додека лукот се пече, во големо тенџере зовријте вода. Додајте ги доматите и...
02 Февруари 2015 - 21:28
Приготвување:Во блендер ставете го лукот со половина од црвениот кромид, половина од краставицата, половина од доматите, половина од тиквичката, половина од целерот, половина од доматниот сос, со целото маслиново масло, оцетот, шеќерот, сосот табаско и солта.Мелете додека сите состојки да се...
04 Ноември 2014 - 23:38
Приготвување:Во голема тава испржете ја сланината на средно-висока температура додека да стане крцкава. Извадете ја сланината од тавата и ставете ја хартиена крпа.Во маслото од сланината ставете го кромидот и динстајте на средно-висока температура 3-4 минути. Додајте го карфиолот, зачинете со...
22 Октомври 2014 - 09:35
Приготвување:Динстајте го сечканиот кромид на путерот додека да стане проѕирен.Додајте ги сечканите домати, сокот од домати, пилешките коцки, шеќерот, солта, црниот пипер и промешајте.Доведете ја супата до пред зовривање, а потоа исклучете ја ринглата. Додајте ги алкохолот и хоплата и измешајте....
01 Април 2014 - 10:33
Приготвување:Валкајте ги телешките коцки во смесата од брашно со сол, црн и црвен пипер, протресувајќи ги за да падне вишокот брашно.Загрејте го маслото во големо тенџере. Испржете го телешкото месо од двете страни, во неколку групи за да не се преполни тенџерето ако ги ставите сите коцки одеднаш....
12 Февруари 2014 - 09:18
Приготвување:Во големо тенџере на средно-висока температура, пржете го месото со кромидот, целерот и лукот. Тргнете го тенџерето од рингла и колку што може исцедете ги маснотиите.Вратете го тенџерето на рингла и додајте ги другите состојки. Промешајте, а потоа оставете да зоврие. Намалете ја...
08 Јануари 2014 - 10:28
Приготвување:Загрејте ги маслото и путерот во голем сад на средно висока температура. Испржете ги коцките месо во две групи додека да потемнат и префрлете ги во чинија. Исечете ги на половина. Оставете ги настрана.Во истата тава ставете го кромидот. Промешајте и динстајте две-три минути, додека да...
18 Ноември 2013 - 20:34
Приготвување:Добро измешајте ги сите состојки за ќофтињата. Од смесата обликувајте мали топчиња и ставете ги 30 минути во фрижидер.Кога ќе се оладат, во голема тава загрејте го маслиновото масло на средно ниска температура. Накратко пропржете ги ќофтињата, колку да потемнат од сите страни, а потоа...
13 Ноември 2013 - 23:20
Приготвување:Зачинете ги парчињата пилешко со сол и црн пипер, а потоа извалкајте ги од двете страни во брашно.Стопете го путерот во тенџере на средно висока температура. Во две тури испржете ги парчињата пилешко од двете страни додека да потемнат и извадете ги на чиста чинија.Во истата тава...
09 Ноември 2013 - 00:08
Приготвување:Стопете го путерот во тенџере на средна температура, а потоа додајте го кромидот. Динстајте 3-4 минути, а потоа одозгора истурете го брашното. Промешајте и динстајте околу 1 минута, а потоа додајте ги млекото и хоплата. Ставете го морското оревче, а потоа и брокулите искинати на...
12 Октомври 2013 - 21:03
Приготвување:Отстранете ги лушпите од ракчињата, грубо исечкајте ги на парчиња со големина на залак и ставете ги во фрижидер. Зачувајте ги лушпите.Во големо тенџере на средна температура ставете 1 лажица путер. Кога меурчињата ќе се смират, додајте ги кромидот, морковите, целерот и зачуваните лушпи...
02 Октомври 2013 - 21:54
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Стопете го путерот во голем сад на средно-висока температура, а потоа додајте ги кромидот, морковите и целерот. Промешајте ги и динстајте додека кромидот да почне да станува проѕирен, околу 3 минути.Додајте го пилешкото, а потоа посипете го брашното...
27 Август 2013 - 23:28
Приготвување:Искинете ги цветовите брокула од дршката и исечете ги на парчиња големи 3 см. Половина од нив ставете во голем сад, а другата половина во мал сад. Оставете ги настрана.Исечете го дното на дршката од брокулата и со нож за лупење зеленчук излупете ѝ го надворешниот слој. Исечете ја...
06 Август 2013 - 22:57
Приготвување:За пестото:Ставете ги сите состојки во блендер и мешајте ги сè додека не се изедначи смесата.За чорбата:Стопете 2 лажици путер во големо тенџере на средна температура. Додајте го кромидот и динстајте додека да омекне, околу 5-8 минути. Додајте ги морковот, целерот, компирот, солта и...
15 Јули 2013 - 23:10

Сферата на локалните јавни финансии претставува многу погодно поле за соработка на локалната власт со приватниот сектор.

повеќе

Драги пратеници, помислете добро пред да притиснете копче за двојазична Македонија.

повеќе