Салата од пченка со босилек и домати

Приготвување:

Издинстајте ги зрната пченка на средна температура на две лажици масло, околу 10-12 минути. Оставете ги да се подоладат, па пренесете ги во голем сад.

Додајте ги сечканиот кромид, останатата 1 лажица масло, доматот, босилекот, сокот од лимон и мајчината душица.

Зачинете по вкус со сол, пипер и уште сок од лимон, ако сакате. Послужете.

Состојки:
1 кг замрзнати зрна пченка

3 лажици маслиново масло

1 тенко сечен црвен кромид

1 голем домат, сечкан

3-4 листа свеж босилек, раскинати

3 лажици (повеќе по вкус) свеж сок од лимон

1 лажица сечкана свежа мајчина душица

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Август 6, 2013 - 00:18

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе