Салата од пченка со босилек и домати

Приготвување:

Издинстајте ги зрната пченка на средна температура на две лажици масло, околу 10-12 минути. Оставете ги да се подоладат, па пренесете ги во голем сад.

Додајте ги сечканиот кромид, останатата 1 лажица масло, доматот, босилекот, сокот од лимон и мајчината душица.

Зачинете по вкус со сол, пипер и уште сок од лимон, ако сакате. Послужете.

Состојки:
1 кг замрзнати зрна пченка

3 лажици маслиново масло

1 тенко сечен црвен кромид

1 голем домат, сечкан

3-4 листа свеж босилек, раскинати

3 лажици (повеќе по вкус) свеж сок од лимон

1 лажица сечкана свежа мајчина душица

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Август 6, 2013 - 00:18

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе