Салата од пченка со босилек и домати

Приготвување:

Издинстајте ги зрната пченка на средна температура на две лажици масло, околу 10-12 минути. Оставете ги да се подоладат, па пренесете ги во голем сад.

Додајте ги сечканиот кромид, останатата 1 лажица масло, доматот, босилекот, сокот од лимон и мајчината душица.

Зачинете по вкус со сол, пипер и уште сок од лимон, ако сакате. Послужете.

Состојки:
1 кг замрзнати зрна пченка

3 лажици маслиново масло

1 тенко сечен црвен кромид

1 голем домат, сечкан

3-4 листа свеж босилек, раскинати

3 лажици (повеќе по вкус) свеж сок од лимон

1 лажица сечкана свежа мајчина душица

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Август 6, 2013 - 00:18

Два месеци по недобивањето датум за преговори за членство на Македонија во ЕУ, малку знаеме која беше улогата на Бугарија во тоа.

повеќе

И покрај сите обиди, темата „Закон за јазиците" не „лепи".

повеќе

Дали ние, луѓето, сакаме да продолжиме да живееме добро и безбедно на оваа планета?

повеќе