Салата од пченка со босилек и домати

Приготвување:

Издинстајте ги зрната пченка на средна температура на две лажици масло, околу 10-12 минути. Оставете ги да се подоладат, па пренесете ги во голем сад.

Додајте ги сечканиот кромид, останатата 1 лажица масло, доматот, босилекот, сокот од лимон и мајчината душица.

Зачинете по вкус со сол, пипер и уште сок од лимон, ако сакате. Послужете.

Состојки:
1 кг замрзнати зрна пченка

3 лажици маслиново масло

1 тенко сечен црвен кромид

1 голем домат, сечкан

3-4 листа свеж босилек, раскинати

3 лажици (повеќе по вкус) свеж сок од лимон

1 лажица сечкана свежа мајчина душица

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Август 6, 2013 - 00:18

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе