Салата на слоеви

Приготвување:

Во голем стаклен сад наредете ги на слоеви состојките на салатата според редоследот десно. Концентрирајте ги состојките на рабовите на садот, а средината пополнувајте ја со зелена салата, ако е потребно. Завршете со слојот од грашок.

Во посебен сад убаво измешајте ги состојките за преливот. Прелејте го врз грашокот и намачкајте го по целата површина, сè до рабовите на садот. Зачинете со свеж копар.

Покријте ја салатата и чувајте ја во фрижидер најмногу 8 часа.

Благо промешајте ја пред сервирањето.

Состојки:
За салатата:

2 главици зелена салата, искинати на парчиња

200 г спанаќ, измиен и исушен

сол и црн пипер, по вкус

8 цели тврдо варени јајца

400 г сланина, испржена и исечкана

4 цели домати, сечкани

4 млади кромитчиња, ситно сечкани

200 г рендан кашкавал

200 г замрзнат грашок, делумно одмрзнат

За преливот:

150 г мајонез

150 г кисела павлака

1 лажица шеќер (повеќе по вкус)

свеж копар, сечкан

Објавено

Понеделник, Јули 8, 2013 - 00:20

Коментари

Она што нѐ кочи во изнаоѓањето на решение за името е непознавањето на теоријата за преговарње од надлежните, но и од оние кои и досега учествуваа и нѐ советуваа во преговарањето.

повеќе

Премиерот имаше добра прилика во највисокиот светски политички форум, поексплицитно да ги образложи причините за спорот за името.

повеќе

Сферата на локалните јавни финансии претставува многу погодно поле за соработка на локалната власт со приватниот сектор.

повеќе