Салата на слоеви

Приготвување:

Во голем стаклен сад наредете ги на слоеви состојките на салатата според редоследот десно. Концентрирајте ги состојките на рабовите на садот, а средината пополнувајте ја со зелена салата, ако е потребно. Завршете со слојот од грашок.

Во посебен сад убаво измешајте ги состојките за преливот. Прелејте го врз грашокот и намачкајте го по целата површина, сè до рабовите на садот. Зачинете со свеж копар.

Покријте ја салатата и чувајте ја во фрижидер најмногу 8 часа.

Благо промешајте ја пред сервирањето.

Состојки:
За салатата:

2 главици зелена салата, искинати на парчиња

200 г спанаќ, измиен и исушен

сол и црн пипер, по вкус

8 цели тврдо варени јајца

400 г сланина, испржена и исечкана

4 цели домати, сечкани

4 млади кромитчиња, ситно сечкани

200 г рендан кашкавал

200 г замрзнат грашок, делумно одмрзнат

За преливот:

150 г мајонез

150 г кисела павлака

1 лажица шеќер (повеќе по вкус)

свеж копар, сечкан

Објавено

Понеделник, Јули 8, 2013 - 00:20

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе