Салата на слоеви

Приготвување:

Во голем стаклен сад наредете ги на слоеви состојките на салатата според редоследот десно. Концентрирајте ги состојките на рабовите на садот, а средината пополнувајте ја со зелена салата, ако е потребно. Завршете со слојот од грашок.

Во посебен сад убаво измешајте ги состојките за преливот. Прелејте го врз грашокот и намачкајте го по целата површина, сè до рабовите на садот. Зачинете со свеж копар.

Покријте ја салатата и чувајте ја во фрижидер најмногу 8 часа.

Благо промешајте ја пред сервирањето.

Состојки:
За салатата:

2 главици зелена салата, искинати на парчиња

200 г спанаќ, измиен и исушен

сол и црн пипер, по вкус

8 цели тврдо варени јајца

400 г сланина, испржена и исечкана

4 цели домати, сечкани

4 млади кромитчиња, ситно сечкани

200 г рендан кашкавал

200 г замрзнат грашок, делумно одмрзнат

За преливот:

150 г мајонез

150 г кисела павлака

1 лажица шеќер (повеќе по вкус)

свеж копар, сечкан

Објавено

Понеделник, Јули 8, 2013 - 00:20

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе