Приготвување:Во голем стаклен сад наредете ги на слоеви состојките на салатата според редоследот десно. Концентрирајте ги состојките на рабовите на садот, а средината пополнувајте ја со зелена салата, ако е потребно. Завршете со слојот од грашок. Во посебен сад убаво измешајте ги состојките за преливот. Прелејте го врз грашокот и намачкајте го по целата површина, сè до рабовите на садот. Зачинете со свеж копар. Покријте ја салатата и чувајте ја во фрижидер најмногу 8 часа. Благо промешајте ја пред сервирањето. | Состојки:За салатата:2 главици зелена салата, искинати на парчиња 200 г спанаќ, измиен и исушен сол и црн пипер, по вкус 8 цели тврдо варени јајца 400 г сланина, испржена и исечкана 4 цели домати, сечкани 4 млади кромитчиња, ситно сечкани 200 г рендан кашкавал 200 г замрзнат грашок, делумно одмрзнат За преливот: 150 г мајонез 150 г кисела павлака 1 лажица шеќер (повеќе по вкус) свеж копар, сечкан |
- Македонија
- Спорт
- Свет
- Забава
- Култура
- Кујна
- Фото
- 55НОВИ / 24h
- 1 од 10
- следно ›
- Контакт