Салата на слоеви

Приготвување:

Во голем стаклен сад наредете ги на слоеви состојките на салатата според редоследот десно. Концентрирајте ги состојките на рабовите на садот, а средината пополнувајте ја со зелена салата, ако е потребно. Завршете со слојот од грашок.

Во посебен сад убаво измешајте ги состојките за преливот. Прелејте го врз грашокот и намачкајте го по целата површина, сè до рабовите на садот. Зачинете со свеж копар.

Покријте ја салатата и чувајте ја во фрижидер најмногу 8 часа.

Благо промешајте ја пред сервирањето.

Состојки:
За салатата:

2 главици зелена салата, искинати на парчиња

200 г спанаќ, измиен и исушен

сол и црн пипер, по вкус

8 цели тврдо варени јајца

400 г сланина, испржена и исечкана

4 цели домати, сечкани

4 млади кромитчиња, ситно сечкани

200 г рендан кашкавал

200 г замрзнат грашок, делумно одмрзнат

За преливот:

150 г мајонез

150 г кисела павлака

1 лажица шеќер (повеќе по вкус)

свеж копар, сечкан

Објавено

Понеделник, Јули 8, 2013 - 00:20

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе