Сендвич од кој нема да ослабите

Приготвување:

Стопете го путерот во тава на средно-ниска температура и динстајте го кромидот околу 20 минути, често мешајќи. Кога ќе стане светлокафеав и мек, префрлете го во друг сад.

Во истата тава пржете ја сланината додека да стане крцкава. Префрлете ја на кујнска хартија да се исцеди.

Измешајте ги мајонезот и лутиот сос. Пробајте и додајте уште лут сос ако е потребно.

Исечените јајца великодушно зачинете ги со сол и црн пипер.

Намачкајте ги парчињата леб од едната страна со зачинетиот мајонез. Наредете ги состојките на сендвичот како што сакате: јајцата, сланината, кашкавалот, кромидот, пак јајца, пак кашкавал. Поклопете со другата кришка леб и одозгора намачкајте ја со путер. Целиот сендвич (страната со путер долу) ставете го во тавата на средно-ниска температура. Намачкајте ја и горната страна со путер, а потоа продолжете да го пржите сендвичот додека лебот да добие златна боја и да стане малку крцкав, а кашкавалот да се стопи.

Исечете го сендвичот на половина со остар назабен нож и послужете го.

Состојки:
  • 1 лажица путер
  • 1 среден кромид, преполовен и исечен на ленти
  • 4 парчиња сланина, исечени на половина
  • 2 лажици мајонез
  • неколку капки лут сос
  • 2 кришки леб
  • 3 тврдо варени јајца, излупени и исечени на кругови
  • сол и црн пипер по вкус
  • 2 парчиња кашкавал
  • уште путер, за пржењето

Објавено

Среда, Септември 14, 2016 - 21:58

Коментари

Премиерот имаше добра прилика во највисокиот светски политички форум, поексплицитно да ги образложи причините за спорот за името.

повеќе

Сферата на локалните јавни финансии претставува многу погодно поле за соработка на локалната власт со приватниот сектор.

повеќе

Драги пратеници, помислете добро пред да притиснете копче за двојазична Македонија.

повеќе