Сендвич од кој нема да ослабите

Приготвување:

Стопете го путерот во тава на средно-ниска температура и динстајте го кромидот околу 20 минути, често мешајќи. Кога ќе стане светлокафеав и мек, префрлете го во друг сад.

Во истата тава пржете ја сланината додека да стане крцкава. Префрлете ја на кујнска хартија да се исцеди.

Измешајте ги мајонезот и лутиот сос. Пробајте и додајте уште лут сос ако е потребно.

Исечените јајца великодушно зачинете ги со сол и црн пипер.

Намачкајте ги парчињата леб од едната страна со зачинетиот мајонез. Наредете ги состојките на сендвичот како што сакате: јајцата, сланината, кашкавалот, кромидот, пак јајца, пак кашкавал. Поклопете со другата кришка леб и одозгора намачкајте ја со путер. Целиот сендвич (страната со путер долу) ставете го во тавата на средно-ниска температура. Намачкајте ја и горната страна со путер, а потоа продолжете да го пржите сендвичот додека лебот да добие златна боја и да стане малку крцкав, а кашкавалот да се стопи.

Исечете го сендвичот на половина со остар назабен нож и послужете го.

Состојки:
  • 1 лажица путер
  • 1 среден кромид, преполовен и исечен на ленти
  • 4 парчиња сланина, исечени на половина
  • 2 лажици мајонез
  • неколку капки лут сос
  • 2 кришки леб
  • 3 тврдо варени јајца, излупени и исечени на кругови
  • сол и црн пипер по вкус
  • 2 парчиња кашкавал
  • уште путер, за пржењето

Објавено

Среда, Септември 14, 2016 - 21:58

Без оглед на фактот што од постоењето на уметноста постои и теорија и приказна за тоа, уметничкиот процес останува крајно неразбирлив.

повеќе

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе

Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го намалува нашиот животен век и квалитет на живот.

повеќе