Подлога за колач

Приготвување:

Во голем сад промешајте ги брашното, солта и шеќерот. Додајте го путерот и со прсти изгмечете ја смесата, додека да стане грутчеста и жолтеникава, околу 4-5 минути.

Додајте 4 лажици студена вода и мешајте додека тестото да се изедначи (ако треба, додајте ја и петтата лажица вода).

Обликувајте го тестото во рамна плоча, покријте го со проѕирна фолија, а потоа чувајте го фрижидер најмалку 30 минути. Кога ќе ви треба, употребете го за колач по желба.

Печете ја на средна температура додека да порумени.

Состојки:
180 г брашно

1/4 лажичка сол

1 лажичка шеќер

8 лажици студен несолен путер (100 г), сечен на мали парчиња

4-5 лажици студена вода

Објавено

Понеделник, Октомври 14, 2013 - 16:43

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе