Подлога за колач

Приготвување:

Во голем сад промешајте ги брашното, солта и шеќерот. Додајте го путерот и со прсти изгмечете ја смесата, додека да стане грутчеста и жолтеникава, околу 4-5 минути.

Додајте 4 лажици студена вода и мешајте додека тестото да се изедначи (ако треба, додајте ја и петтата лажица вода).

Обликувајте го тестото во рамна плоча, покријте го со проѕирна фолија, а потоа чувајте го фрижидер најмалку 30 минути. Кога ќе ви треба, употребете го за колач по желба.

Печете ја на средна температура додека да порумени.

Состојки:
180 г брашно

1/4 лажичка сол

1 лажичка шеќер

8 лажици студен несолен путер (100 г), сечен на мали парчиња

4-5 лажици студена вода

Објавено

Понеделник, Октомври 14, 2013 - 16:43

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе