Подлога за колач

Приготвување:

Во голем сад промешајте ги брашното, солта и шеќерот. Додајте го путерот и со прсти изгмечете ја смесата, додека да стане грутчеста и жолтеникава, околу 4-5 минути.

Додајте 4 лажици студена вода и мешајте додека тестото да се изедначи (ако треба, додајте ја и петтата лажица вода).

Обликувајте го тестото во рамна плоча, покријте го со проѕирна фолија, а потоа чувајте го фрижидер најмалку 30 минути. Кога ќе ви треба, употребете го за колач по желба.

Печете ја на средна температура додека да порумени.

Состојки:
180 г брашно

1/4 лажичка сол

1 лажичка шеќер

8 лажици студен несолен путер (100 г), сечен на мали парчиња

4-5 лажици студена вода

Објавено

Понеделник, Октомври 14, 2013 - 16:43

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе