Подлога за колач

Приготвување:

Во голем сад промешајте ги брашното, солта и шеќерот. Додајте го путерот и со прсти изгмечете ја смесата, додека да стане грутчеста и жолтеникава, околу 4-5 минути.

Додајте 4 лажици студена вода и мешајте додека тестото да се изедначи (ако треба, додајте ја и петтата лажица вода).

Обликувајте го тестото во рамна плоча, покријте го со проѕирна фолија, а потоа чувајте го фрижидер најмалку 30 минути. Кога ќе ви треба, употребете го за колач по желба.

Печете ја на средна температура додека да порумени.

Состојки:
180 г брашно

1/4 лажичка сол

1 лажичка шеќер

8 лажици студен несолен путер (100 г), сечен на мали парчиња

4-5 лажици студена вода

Објавено

Понеделник, Октомври 14, 2013 - 16:43

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе