Намаз од стопен кашкавал, сенф и пиво

Приготвување:

Стопете го путерот во тенџере на тивок оган.

Додајте го брашното и мешајте додека да се спојат. Оставете да крчка 2 минути на ниска температура.

Додајте ги млекото и пивото, постојано мешајќи, и оставете да крчка уште една минута. Додајте ги сенфот и црвениот пипер и измешајте.

Додајте го кашкавалот и полека мешајте, готвејќи ја смесата уште неколку минути, или додека да стане еднолична и врела.

Тргнете го тенџерето од рингла, додајте ја жолчката и брзо мешајте.

Послужете веднаш (додека намазот е топол) прелеан над печено лепче и попрскан со власец или сечкан млад кромид.

Состојки:
кришки леб, намачкани со путер и потпечени

2 лажици путер

2 лажици брашно

100 мл млеко

130 мл пиво

1 полна лажичка сенф

1/2 лажичка црвен пипер

2 капки ворчестер-сос

200 г тврд кравји кашкавал, рендан

1 жолчка од јајце

свеж власец, сечкан (може и млад кромид)

Објавено

Недела, Декември 22, 2013 - 21:12

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе