Лепињи со мелено месо

Приготвување:

Ставете 2 лажици путер во голема тава на средно висока температура. Додајте го меленото месо и динстајте го додека да потемни. Исцедете поголем дел од маста и фрлете го.

Додајте ги кромидот, пиперката и лукот. Динстајте неколку минути, или додека зеленчукот да почне да омекнува.

Додајте ги кечапот, кафеавиот шеќер, чилито, сенфот и водата. Промешајте и оставете ги да крчкаат 15 минути, додавајќи сол и црн пипер по вкус.

Потоа додајте ги доматното пире, ворчестер- и табаско-сосот по желба. Вкусете и додајте уште зачини ако треба.

Намачкајте ги лепињите со путер и испечете ги на тостер или во рерна. Полнете ги лепињите со смесата од месо, по желба додајте им по едно тенко парче кашкавал и послужете ги топли.

Состојки:
2 лажици путер

1,5 кг мелено месо

1 кромид, ситно сечкан

1 голема пиперка, ситно сечкана

5 чешниња лук, здробени

400 г кечап

250 мл вода

2 лажици кафеав шеќер

2 лажички чили во прав (повеќе по вкус)

1 лажичка сенф

1/2 лажиче црвен пипер

ворчестер-сос, по вкус

2 лажици доматно пире (по желба)

неколку капки табаско-сос (по желба)

сол, по вкус

црн пипер, по вкус

лепињи

путер за мачкање на лепињите

кашкавал, по желба

Објавено

Четврток, Април 18, 2013 - 00:42

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе