Кремлив богат бешамел сос

Приготвување:

Во голема тава за пржење стопете го путерот. Додајте го брашното. Гответе мешајќи со маталка, на средно-тивок оган, 2-3 минути, за да исчезне вкусот на сирово брашно. Смесата не смее да потемни. Ако почне да станува кафеава, намалете ја температурата.

Малку по малку додавајте го млекото, мешајќи со маталката. Постојано мешајте додека смесата не почне да крчка, околу 3-5 минути, додека не се згусне. Ако стане прегуста, додајте уште млеко. Тргнете ја тавата од рингла.

На страна изматете ги жолчките. Додајте им 1 супена лажица од топлиот сос, постојано мешајќи, за да се изедначи температурата меѓу жолчките и сосот и тие да не се сварат. Повторете ја постапката со уште една лажица од сосот.

Малку по малку додавајте ја смесата од јајца во сосот во тавата и мешајте со маталката додека жолчките целосно да се интегрираат во сосот и да добиете свиленкаста мазна смеса.

Зачинете со сол и пипер.

Состојки:
100 г путер (солен или несолен)

1/2 чаша брашно

3 чаши млеко

3 жолчки од јајце, матени

2 лажички сол

црн пипер по желба

Објавено

Понеделник, Февруари 3, 2020 - 12:33

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе