Кремлив богат бешамел сос

Приготвување:

Во голема тава за пржење стопете го путерот. Додајте го брашното. Гответе мешајќи со маталка, на средно-тивок оган, 2-3 минути, за да исчезне вкусот на сирово брашно. Смесата не смее да потемни. Ако почне да станува кафеава, намалете ја температурата.

Малку по малку додавајте го млекото, мешајќи со маталката. Постојано мешајте додека смесата не почне да крчка, околу 3-5 минути, додека не се згусне. Ако стане прегуста, додајте уште млеко. Тргнете ја тавата од рингла.

На страна изматете ги жолчките. Додајте им 1 супена лажица од топлиот сос, постојано мешајќи, за да се изедначи температурата меѓу жолчките и сосот и тие да не се сварат. Повторете ја постапката со уште една лажица од сосот.

Малку по малку додавајте ја смесата од јајца во сосот во тавата и мешајте со маталката додека жолчките целосно да се интегрираат во сосот и да добиете свиленкаста мазна смеса.

Зачинете со сол и пипер.

Состојки:
100 г путер (солен или несолен)

1/2 чаша брашно

3 чаши млеко

3 жолчки од јајце, матени

2 лажички сол

црн пипер по желба

Објавено

Понеделник, Февруари 3, 2020 - 12:33

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе