Кремлив богат бешамел сос

Приготвување:

Во голема тава за пржење стопете го путерот. Додајте го брашното. Гответе мешајќи со маталка, на средно-тивок оган, 2-3 минути, за да исчезне вкусот на сирово брашно. Смесата не смее да потемни. Ако почне да станува кафеава, намалете ја температурата.

Малку по малку додавајте го млекото, мешајќи со маталката. Постојано мешајте додека смесата не почне да крчка, околу 3-5 минути, додека не се згусне. Ако стане прегуста, додајте уште млеко. Тргнете ја тавата од рингла.

На страна изматете ги жолчките. Додајте им 1 супена лажица од топлиот сос, постојано мешајќи, за да се изедначи температурата меѓу жолчките и сосот и тие да не се сварат. Повторете ја постапката со уште една лажица од сосот.

Малку по малку додавајте ја смесата од јајца во сосот во тавата и мешајте со маталката додека жолчките целосно да се интегрираат во сосот и да добиете свиленкаста мазна смеса.

Зачинете со сол и пипер.

Состојки:
100 г путер (солен или несолен)

1/2 чаша брашно

3 чаши млеко

3 жолчки од јајце, матени

2 лажички сол

црн пипер по желба

Објавено

Понеделник, Февруари 3, 2020 - 12:33

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе