Крцкав леб со цимет

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Изгмечете го омекнатиот путер со виљушка. Додајте ги шеќерот, циметот, ванилата и морското оревче. Убаво измешајте за да се спојат.

Намачкајте ја смесата врз кришките леб, целосно покривајќи ја површината сè до рабовите.

Наредете ги кришките во тава за печење, ставете ја тавата во рерна и печете 10 минути. Вклучете на најсилно и печете додека да добијат златно-кафена боја и да почнат да пуштаат меурчиња. Цело време гледајте ги за да не изгорат.

Извадете ги од рерна и дијагонално исечете ги кришките на половина.

Состојки:
16 парчиња леб

200 г путер, омекнат

200 г шеќер (повеќе по вкус)

3 лажички мелен цимет

2 лажички екстракт од ванила (повеќе по вкус)

прстофат морско оревче (по желба)

Објавено

Вторник, Ноември 12, 2013 - 12:19

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе