Домашна лимонада

Приготвување:

Загрејте 800 г шеќер заедно со 1,5 л вода додека шеќерот да се раствори. Оставете ја смесата во фрижидер да се олади.

Убаво исцедете ги лимоните и оладете го и нивниот сок.

Истурете го сокот од лимон во голем бокал. Прелејте го со 3/4 од сирупот од шеќер и вода, а одозгора ставете го мразот.

Додајте уште околу 2 л вода, промешајте, а потоа пробајте ја лимонадата. Додајте повеќе сируп ако не е доволно слатко, или повеќе вода ако е потребно растворување.

Послужете веднаш.

Во лимонадата додајте 300 г малини, боровинки, капини или сечкани јагоди за поинаков вкус, или пак 300-400 мл рум или текила, по желба.

Состојки:
800 г шеќер

1,5 л вода

сок од 24 цели лимони

уште околу 2 л вода

многу мраз

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе