Домашна лимонада

Приготвување:

Загрејте 800 г шеќер заедно со 1,5 л вода додека шеќерот да се раствори. Оставете ја смесата во фрижидер да се олади.

Убаво исцедете ги лимоните и оладете го и нивниот сок.

Истурете го сокот од лимон во голем бокал. Прелејте го со 3/4 од сирупот од шеќер и вода, а одозгора ставете го мразот.

Додајте уште околу 2 л вода, промешајте, а потоа пробајте ја лимонадата. Додајте повеќе сируп ако не е доволно слатко, или повеќе вода ако е потребно растворување.

Послужете веднаш.

Во лимонадата додајте 300 г малини, боровинки, капини или сечкани јагоди за поинаков вкус, или пак 300-400 мл рум или текила, по желба.

Состојки:
800 г шеќер

1,5 л вода

сок од 24 цели лимони

уште околу 2 л вода

многу мраз

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе