Домашна лимонада

Приготвување:

Загрејте 800 г шеќер заедно со 1,5 л вода додека шеќерот да се раствори. Оставете ја смесата во фрижидер да се олади.

Убаво исцедете ги лимоните и оладете го и нивниот сок.

Истурете го сокот од лимон во голем бокал. Прелејте го со 3/4 од сирупот од шеќер и вода, а одозгора ставете го мразот.

Додајте уште околу 2 л вода, промешајте, а потоа пробајте ја лимонадата. Додајте повеќе сируп ако не е доволно слатко, или повеќе вода ако е потребно растворување.

Послужете веднаш.

Во лимонадата додајте 300 г малини, боровинки, капини или сечкани јагоди за поинаков вкус, или пак 300-400 мл рум или текила, по желба.

Состојки:
800 г шеќер

1,5 л вода

сок од 24 цели лимони

уште околу 2 л вода

многу мраз

Кога кризата со коронавирусот ќе заврши, светот повеќе нема да биде ист, концептот на неолиберализмот ќе биде редизајниран.

повеќе

Благодарејќи на коронавирусот, граѓаните го видоа вистинското лице на  оваа натприродна организација, наречена државна администрација. Алчна, себична, несолидарна, нечувствителна.

повеќе

Солидарноста е единствениот начин за надминување на оваа криза.

повеќе