Запечени тиквички со сирење бри

Приготвување:

Излупете ги тиквичките и исечете ги тенко по должина.

Во голема, огноотпорна тава на средна топлина динстајте го путерот со лукот и кромидот, околу 3 минути. Додајте го маслиновото масло и тиквичките и гответе додека да омекнат, 30 секунди до 1 минута (во зависност од дебелината). Не претерувајте.

Изматете ги јајцата и павлаката за готвење и зачинете ги со сол и црн пипер.

Истурете ги смесата од јајца, зелениот кромид и магдоносот во тавата со смесата од тиквички. Гответе на средно ниска топлина околу 5 минути, полека мешајќи со гумена шпатула. Додајте ги сирењето бри и доматите.

Запечете во рерна кратко и внимавајте да не изгори.

Украсете со зелен кромид и магдонос. Послужете веднаш.

Состојки:
  • 500 г тиквички
  • 1 лажица путер
  • 1 чешне лук, здробено
  • 1 мал кромид, исечкан ситно
  • 1 лажица маслиново масло
  • 6 големи јајца
  • 2 лажици павлака за готвење
  • сол
  • црн пипер
  • 1 сечкан зелен кромид, плус повеќе за украс
  • сечкан свеж магдонос
  • 250 г сирење бри, исечено на мали коцки
  • 5-6 чери-домати, преполовени

Објавено

Сабота, Јули 29, 2017 - 16:07

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе