Запечени тиквички со сирење бри

Приготвување:

Излупете ги тиквичките и исечете ги тенко по должина.

Во голема, огноотпорна тава на средна топлина динстајте го путерот со лукот и кромидот, околу 3 минути. Додајте го маслиновото масло и тиквичките и гответе додека да омекнат, 30 секунди до 1 минута (во зависност од дебелината). Не претерувајте.

Изматете ги јајцата и павлаката за готвење и зачинете ги со сол и црн пипер.

Истурете ги смесата од јајца, зелениот кромид и магдоносот во тавата со смесата од тиквички. Гответе на средно ниска топлина околу 5 минути, полека мешајќи со гумена шпатула. Додајте ги сирењето бри и доматите.

Запечете во рерна кратко и внимавајте да не изгори.

Украсете со зелен кромид и магдонос. Послужете веднаш.

Состојки:
  • 500 г тиквички
  • 1 лажица путер
  • 1 чешне лук, здробено
  • 1 мал кромид, исечкан ситно
  • 1 лажица маслиново масло
  • 6 големи јајца
  • 2 лажици павлака за готвење
  • сол
  • црн пипер
  • 1 сечкан зелен кромид, плус повеќе за украс
  • сечкан свеж магдонос
  • 250 г сирење бри, исечено на мали коцки
  • 5-6 чери-домати, преполовени

Објавено

Сабота, Јули 29, 2017 - 16:07

Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.

повеќе

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе