Турски ќофтиња

Приготвување:

Ставете го меленото месо во голем сад за мешање. Изрендајте го кромидот во садот со месото. Додајте сол, црн пипер, цимет, црвен пипер и Вустершир-сос.

Откинете ја кората од лебот и ставете ја во чашата со млеко. Оставете да седи неколку минути додека лебот малку да го впие млекото и да стане влажен. Ставете го лебот во чинијата со месото. Фрлете го остатокот млеко што не го впил лебот. Мешајте го месото со лебот и со зачините додека смесата да се изедначи.

Исечкајте ја бабурата на многу мали парчиња и додајте ја во смесата со месо. Додајте ги и јајцето и пармезанот. Додајте ги ситно сечканите магдонос и кромид. Убаво измешајте. Смесата треба да биде многу влажна, но сепак од неа да може да се обликуваат ќофтиња. Ако е премногу влажна, така што да е многу тешко да се обликуваат ќофтиња, додајте неколку лажици лебни трошки.

Ставете 3-4 лажици лебни трошки во чинија. Почнете да ги обликувате ќофтињата и секое валкајте го во лебните трошки. Загрејте растително масло во голема тава и пржете ги ќофтињата, по 3-4 минути од секоја страна. Кога ќе добијат светлокафена боја и ќе станат крцкави, пренесете ги на чинија.

Откако сите ќофтиња ќе се испржат, ставете ги во тава за печење, па во загреана рерна и печете ги околу 15 минути.

Состојки:
1 кг мелено месо

1 жолта или црвена бабура

1 среден кромид

2 млади кромитчиња ситно сечкани

2 лажици сечкан магдонос

1/2 чаша рендан пармезан

3 парчиња бел леб

1 чаша млеко

1 големо јајце

сол

црн пипер

1/2 лажичка цимет

1/2 лажичка црвен пипер

2 лажици Вустершир-сос

3-4 лажици растително масло

околу 100 г лебни трошки

Објавено

Среда, Јануари 6, 2016 - 18:58

Коментари

Измените во законот за минимална плата е трул компромис меѓу социјал-демократите и бизнис-лобито во Владата.

повеќе

Македонската јавност е во исчекување од најавата на министерот Оливер Спасовски дека МВР ќе ги истражува сите агенции за обезбедување поради поврзаност со рекетарство.

повеќе

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе