Тестенини со вотка

Приготвување:

Сварете ги тестенините според упатството на кутијата, но внимавајте да не ги преварите.

Во голема тава на средна температура ставете ги маслиновото масло и путерот. Кога путерот ќе се стопи, додајте ги сечканиот кромид и лук. Промешајте и оставете да динста две минути. Додајте ја вотката. Промешајте и динстајте уште три минути. Додајте го доматното пире и измешајте.

Намалете ја температурата на ниска и додајте ја хоплата. Оставете да крчка, внимавајќи да не се прегрее. Додајте ги црвениот пипер, солта и црниот пипер.

Исцедете ги тестенините, но зачувајте 250 мл од водата во која се вареле за во случај сосот да е премногу густ. Додајте ги исцедените тестенини во сосот и измешајте. Ако е густо, додајте од водата. Додајте го пармезанот.

Пренесете ја смесата во голем сад за сервирање. Украсете со уште пармезан и послужете.

Состојки:
500 г тестенини

2 лажици маслиново масло

2 лажици путер

1 среден кромид, ситно сечкан

2 (до 3) чешниња лук, сечкани

200 (до 250) мл вотка

400 г доматно пире

250 мл неутрална хопла

прстофат црвен пипер

1/4 лажичка (до 1/2 лажичка) сол

црн пипер, по вкус

150 г рендан пармезан

Објавено

Среда, Декември 3, 2014 - 09:56

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе