Пржени печурки со лук

Приготвување:

Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.

Пржете ги печурките на висока температура додека целата вода да испари и тие да почнат да добиваат кафеава боја. Во меѓувреме исечкајте ги лукот и магдоносот.

Додајте ги двете лажици оцет, сол и црн пипер по вкус. Продолжете да ги пржите печурките на висока температура додека целосно да потемнат (за да не изгорат, промешувајте ги на секои 30 секунди). Откако сите печурки ќе потемнат, додајте ги лукот и магдоносот и гответе уште 2 минути, постојано мешајќи.

Уживајте во ова предјадење со топло лепче и црвено вино.

Состојки:
500 г шампињони

5 чешниња лук (излупени)

3 лажици ситно сечкан свеж магдонос

2-3 лажици маслиново масло

2 лажици вински оцет

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Септември 8, 2015 - 21:36

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе