Пржени печурки со лук

Приготвување:

Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.

Пржете ги печурките на висока температура додека целата вода да испари и тие да почнат да добиваат кафеава боја. Во меѓувреме исечкајте ги лукот и магдоносот.

Додајте ги двете лажици оцет, сол и црн пипер по вкус. Продолжете да ги пржите печурките на висока температура додека целосно да потемнат (за да не изгорат, промешувајте ги на секои 30 секунди). Откако сите печурки ќе потемнат, додајте ги лукот и магдоносот и гответе уште 2 минути, постојано мешајќи.

Уживајте во ова предјадење со топло лепче и црвено вино.

Состојки:
500 г шампињони

5 чешниња лук (излупени)

3 лажици ситно сечкан свеж магдонос

2-3 лажици маслиново масло

2 лажици вински оцет

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Септември 8, 2015 - 21:36

Коментари

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе

Македонија сѐ повеќе заглавува во сиромаштија чија стапка изнесува скоро 22 отсто од вкупното население, речиси една третина од децата живеат во сиромаштија.

повеќе

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе