Пржени печурки со лук

Приготвување:

Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.

Пржете ги печурките на висока температура додека целата вода да испари и тие да почнат да добиваат кафеава боја. Во меѓувреме исечкајте ги лукот и магдоносот.

Додајте ги двете лажици оцет, сол и црн пипер по вкус. Продолжете да ги пржите печурките на висока температура додека целосно да потемнат (за да не изгорат, промешувајте ги на секои 30 секунди). Откако сите печурки ќе потемнат, додајте ги лукот и магдоносот и гответе уште 2 минути, постојано мешајќи.

Уживајте во ова предјадење со топло лепче и црвено вино.

Состојки:
500 г шампињони

5 чешниња лук (излупени)

3 лажици ситно сечкан свеж магдонос

2-3 лажици маслиново масло

2 лажици вински оцет

сол

црн пипер

Објавено

Вторник, Септември 8, 2015 - 21:36

Еден проблем кај Трамп е тоа што му е опсесија да изгледа „силен".

повеќе

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе