Питулици од тиквички

Приготвување:

Ставете ги ренданите тиквички во цедалка над мијалникот. Посолете ги и промешајте; нека седат 10 минути. Со чиста крпа за садови или газа, целосно исцедете ги тиквичките.

Во голем сад измешајте ги тиквичките, брашното, лукот и јајцето; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Загрејте го маслиновото масло на средно висока температура. Црпете по една лажица од смесата за секоја питулица, израмнете ја со шпатула, и пржете додека долната страна да добие златно-кафеава боја, околу 2 минути. Превртете ја и пржете од другата страна, околу 1-2 минути подолго.

Послужете ги веднаш.

Состојки:
  • 700 г тиквички, рендани
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици брашно (или лебни трошки)
  • 2 чешниња лук, здробени
  • 1 големо јајце, изматено
  • сол и мелен црн пипер, по вкус
  • 2 лажици маслиново масло

Објавено

Понеделник, Септември 24, 2018 - 10:33

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе