Питулици од тиквички

Приготвување:

Ставете ги ренданите тиквички во цедалка над мијалникот. Посолете ги и промешајте; нека седат 10 минути. Со чиста крпа за садови или газа, целосно исцедете ги тиквичките.

Во голем сад измешајте ги тиквичките, брашното, лукот и јајцето; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Загрејте го маслиновото масло на средно висока температура. Црпете по една лажица од смесата за секоја питулица, израмнете ја со шпатула, и пржете додека долната страна да добие златно-кафеава боја, околу 2 минути. Превртете ја и пржете од другата страна, околу 1-2 минути подолго.

Послужете ги веднаш.

Состојки:
  • 700 г тиквички, рендани
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици брашно (или лебни трошки)
  • 2 чешниња лук, здробени
  • 1 големо јајце, изматено
  • сол и мелен црн пипер, по вкус
  • 2 лажици маслиново масло

Објавено

Понеделник, Септември 24, 2018 - 10:33

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе

Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го намалува нашиот животен век и квалитет на живот.

повеќе

Процесот на проверка не треба да почне од правосудниот систем, туку од извршните претставници и членовите на парламентот, и тоа не само оние кои се на власт денес, туку и оние кои со години ја водеа земјата.

повеќе