Питулици од тиквички

Приготвување:

Ставете ги ренданите тиквички во цедалка над мијалникот. Посолете ги и промешајте; нека седат 10 минути. Со чиста крпа за садови или газа, целосно исцедете ги тиквичките.

Во голем сад измешајте ги тиквичките, брашното, лукот и јајцето; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Загрејте го маслиновото масло на средно висока температура. Црпете по една лажица од смесата за секоја питулица, израмнете ја со шпатула, и пржете додека долната страна да добие златно-кафеава боја, околу 2 минути. Превртете ја и пржете од другата страна, околу 1-2 минути подолго.

Послужете ги веднаш.

Состојки:
  • 700 г тиквички, рендани
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици брашно (или лебни трошки)
  • 2 чешниња лук, здробени
  • 1 големо јајце, изматено
  • сол и мелен црн пипер, по вкус
  • 2 лажици маслиново масло

Објавено

Понеделник, Септември 24, 2018 - 10:33

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе