Пире од карфиол

Приготвување:

Во големо тенџере стопете го путерот на средно висока топлина. Динстајте ги кромидот и лукот, мешајќи често, додека не омекнат и станат проsирни, околу 5 минути; намалете ја температурата ако треба за да не изгорат.

Ставете ги цветовите карфиол, хоплата или супата и мајчината душица. Покријте го тенџерето и оставете да крчка на средна температура додека карфиолот да омекне, 5-6 минути. Тргнете го капакот и оставете да крчка. Повремено мешајте, додека течноста да се намали за околу три четвртини, околу 20 минути. Фрлете го гранчето мајчина душица.

Во блендер сматете ги карфиолот и течноста за да добиете многу мазно пире. Зачинете со сол. Послужете го топло.

Состојки:
2 лажици несолен путер

1 голем кромид, ситно сечкан

4 средни чешниња лук, ситно сечкани

1 голема главица карфиол (1 кг), исечена на цветови

500 мл неутрална павлака или пилешка супа од коцка (или комбинација од двете, по половина)

1 гранче мајчина душица

сол

Објавено

Понеделник, Декември 21, 2020 - 10:07

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе