Приготвување:Во големо тенџере стопете го путерот на средно висока топлина. Динстајте ги кромидот и лукот, мешајќи често, додека не омекнат и станат проsирни, околу 5 минути; намалете ја температурата ако треба за да не изгорат. Ставете ги цветовите карфиол, хоплата или супата и мајчината душица. Покријте го тенџерето и оставете да крчка на средна температура додека карфиолот да омекне, 5-6 минути. Тргнете го капакот и оставете да крчка. Повремено мешајте, додека течноста да се намали за околу три четвртини, околу 20 минути. Фрлете го гранчето мајчина душица. Во блендер сматете ги карфиолот и течноста за да добиете многу мазно пире. Зачинете со сол. Послужете го топло. | Состојки:2 лажици несолен путер1 голем кромид, ситно сечкан 4 средни чешниња лук, ситно сечкани 1 голема главица карфиол (1 кг), исечена на цветови 500 мл неутрална павлака или пилешка супа од коцка (или комбинација од двете, по половина) 1 гранче мајчина душица сол |
- Македонија
- Спорт
- Свет
- Забава
- Култура
- Кујна
- Фото
- 75НОВИ / 24h
- 1 од 13
- следно ›
- Контакт