Пилешки ражниња со мед и сос од павлака

Приготвување:

Во сад измешајте ги маслото, медот, сосот од лук, солта и црниот пипер. Прелејте ги парчињата пилешко и убаво измешајте за да се обложат. Ставете ги во фрижидер да се маринираат најмалку 2 часа, а може и во текот на ноќта.

Потопете неколку стапчиња за ражен во вода. На секое стапче наредете 4 до 5 пилешки парчиња. Загрејте голема тава (или скара) на средно висока температура и ставете го маслиновото масло (не и на скарата). Ставете ги пилешките ражниња и пржете ги од секоја страна по 4 до 5 минути. Послужете ги веднаш со сосот од павлака и кришки лимон.

За сосот од павлака изматете ги сите состојки заедно додека да добиете изедначена смеса и послужете го сосот со ражнињата.

Состојки:
За ражнињата:

500 г пилешки гради, сечени на коцки

1 лажица маслиново масло

2 лажици мед

3 лажици сос од лук (која било марка)

1/4 лажичка сол

1/4 лажичка црн пипер

2 лажици маслиново масло

кришки лимон за послужување

За сосот од павлака:

300 г павлака

2 лажици маслиново масло

2 лажици ситно сечкан млад кромид

1 лажица мед

сок од 1 лимон

1/4 лажичка сол

1/4 лажичка црн пипер

Објавено

Среда, Март 11, 2015 - 09:03

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе

Оваа појава почнува да претставува сериозна закана за учениците, но и грижа за родителите и наставниците.

повеќе