Пилешки ражниња со мед и сос од павлака

Приготвување:

Во сад измешајте ги маслото, медот, сосот од лук, солта и црниот пипер. Прелејте ги парчињата пилешко и убаво измешајте за да се обложат. Ставете ги во фрижидер да се маринираат најмалку 2 часа, а може и во текот на ноќта.

Потопете неколку стапчиња за ражен во вода. На секое стапче наредете 4 до 5 пилешки парчиња. Загрејте голема тава (или скара) на средно висока температура и ставете го маслиновото масло (не и на скарата). Ставете ги пилешките ражниња и пржете ги од секоја страна по 4 до 5 минути. Послужете ги веднаш со сосот од павлака и кришки лимон.

За сосот од павлака изматете ги сите состојки заедно додека да добиете изедначена смеса и послужете го сосот со ражнињата.

Состојки:
За ражнињата:

500 г пилешки гради, сечени на коцки

1 лажица маслиново масло

2 лажици мед

3 лажици сос од лук (која било марка)

1/4 лажичка сол

1/4 лажичка црн пипер

2 лажици маслиново масло

кришки лимон за послужување

За сосот од павлака:

300 г павлака

2 лажици маслиново масло

2 лажици ситно сечкан млад кромид

1 лажица мед

сок од 1 лимон

1/4 лажичка сол

1/4 лажичка црн пипер

Објавено

Среда, Март 11, 2015 - 09:03

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе

Наместо да седнат заедничи и оние од власта и оние од опозицијата и да се договорат околу стратегијата за борбата со најголемата опасност, тие мудруваат и кажуваат бајки.

повеќе

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе