Печен аспарагус со лук и моцарела

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 220 °Ц. Намачкајте ја тавата за печење со малку масло за јадење.

Наредете ги дршките аспарагус во тавата.

Во мал сад измешајте ги заедно маслиновото масло, лукот, солта и црниот пипер. Истурете ја смесата врз аспарагусот и провртете ги за убаво да се обложат.

Печете 10-15 минути додека само да почнат да омекнуваат.

Извадете ги од рерна и врз нив наредете го сирењето моцарела. Вратете ги во рерна и оставете ги додека сирењето да се стопи и да добие златно-жолта боја (околу 4-5 минути).

Додајте сол и црн пипер ако треба. Послужете веднаш.

Состојки:
500 г дршки аспарагус, дрвенестите краеви отсечени

3 лажици маслиново масло

1 лажица здробен лук (или 4 чешниња лук, здробени)

сол и црн пипер

200 г рендано сирење моцарела

Објавено

Недела, Декември 27, 2020 - 20:45

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе