Крцкави печени компири

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Ставете ги компирите во големо тенџере и само покријте ги со солена вода. Покријте ги со капак и доведете ги до вриење, а потоа оставете да крчкаат 5 минути. Исцедете ги и малку протресете ги во цедалката.

Истурете го маслото во голема тава за печење и загрејте го на рингла. Внимателно наредете го компирот во еден слој - маслото треба да биде толку жешко што да почне да прска кога ќе ги ставите компирите. Превртете ги така што рамномерно да се обложат со масло и печете ги 40 минути, еднаш свртувајќи ги на другата страна.

Исцедете го маслото и зачинете со сол. Печете уште 5 минути. Испечените компири попрскајте ги со свежо сечкан магдонос.

Состојки:
  • 2 кг компири, излупени и исечени на големи еднакви парчиња
  • 250 мл маслиново масло
  • сол
  • свеж магдонос за украс
 

Објавено

Петок, Септември 1, 2017 - 14:40

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе