Крцкави печени компири

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Ставете ги компирите во големо тенџере и само покријте ги со солена вода. Покријте ги со капак и доведете ги до вриење, а потоа оставете да крчкаат 5 минути. Исцедете ги и малку протресете ги во цедалката.

Истурете го маслото во голема тава за печење и загрејте го на рингла. Внимателно наредете го компирот во еден слој - маслото треба да биде толку жешко што да почне да прска кога ќе ги ставите компирите. Превртете ги така што рамномерно да се обложат со масло и печете ги 40 минути, еднаш свртувајќи ги на другата страна.

Исцедете го маслото и зачинете со сол. Печете уште 5 минути. Испечените компири попрскајте ги со свежо сечкан магдонос.

Состојки:
  • 2 кг компири, излупени и исечени на големи еднакви парчиња
  • 250 мл маслиново масло
  • сол
  • свеж магдонос за украс
 

Објавено

Петок, Септември 1, 2017 - 14:40

Владите постојано ги повторуваат истите грешки. Тие го сметаат долгот како предност за долгорочен раст, наместо она што тој всушност е: тежок товар и извор на масивни долгорочни ризици.

повеќе

Гостиварскиот градоначалник од сограѓаните побара да бидат потолерантни кон однесувањето на печалбарите.

повеќе

Дента кога македонската делегација беше на пат за Нивици, Заев со себе требаше да понесе еден венец.

повеќе