Крцкави печени компири

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Ставете ги компирите во големо тенџере и само покријте ги со солена вода. Покријте ги со капак и доведете ги до вриење, а потоа оставете да крчкаат 5 минути. Исцедете ги и малку протресете ги во цедалката.

Истурете го маслото во голема тава за печење и загрејте го на рингла. Внимателно наредете го компирот во еден слој - маслото треба да биде толку жешко што да почне да прска кога ќе ги ставите компирите. Превртете ги така што рамномерно да се обложат со масло и печете ги 40 минути, еднаш свртувајќи ги на другата страна.

Исцедете го маслото и зачинете со сол. Печете уште 5 минути. Испечените компири попрскајте ги со свежо сечкан магдонос.

Состојки:
  • 2 кг компири, излупени и исечени на големи еднакви парчиња
  • 250 мл маслиново масло
  • сол
  • свеж магдонос за украс
 

Објавено

Петок, Септември 1, 2017 - 14:40

Тоа е нашата политичка наивност- да се верува дека правото е семоќно орудие во разрешавањето на сите проблеми. А каде е моралната, политичката, социјалната, психолошката страна на проблемите? 

повеќе

Премолчувањето на јавнот интерес во законските решенијазначи изостувањето на клучниот критериум за оправданоста на концесиите на добрата од општ интерес.

повеќе

Фатени на дело во многу  кражби, сите праведни граѓани на оваа земја беа убедени дека на арамиите ќе им се суди по примерот на Жан - по кратка  постапка.

повеќе