Ќофтиња од тиква

Приготвување:

Во голем сад измешајте ги тиквата, брашното, лукот, јајцата, мајчината душица, жалфијата и морското оревче; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Загрејте го маслиновото масло во големо тенџере на средновисока температура.

Земајте со лажица од смесата за секое ќофте, израмнете со шпатула и пржете додека долната страна да добие убава златно-кафеава боја, околу 2 минути. Превртете и пржете од другата страна, околу 1-2 минути подолго.

Послужете веднаш.

Состојки:
  • 1 тиква (околу 1,5 килограм), излупена и рендана
  • 5 лажици брашно
  • 2 чешниња лук, здробени
  • 2 големи јајца, изматени
  • 1/2 лажичка сушена мајчина душичка
  • 1/4 лажичка сушена жалфија
  • прстофат морско оревче
  • сол и свежо мелен црн пипер, по вкус
  • 2 лажици маслиново масло

Објавено

Понеделник, Октомври 8, 2018 - 11:11

Ама бидејќи капиталисти со ситни души ја владеат земјава јас и ти ќе плаќаме, коментираат бизнисмените.

повеќе

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе