Ќофтиња од тиква

Приготвување:

Во голем сад измешајте ги тиквата, брашното, лукот, јајцата, мајчината душица, жалфијата и морското оревче; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Загрејте го маслиновото масло во големо тенџере на средновисока температура.

Земајте со лажица од смесата за секое ќофте, израмнете со шпатула и пржете додека долната страна да добие убава златно-кафеава боја, околу 2 минути. Превртете и пржете од другата страна, околу 1-2 минути подолго.

Послужете веднаш.

Состојки:
  • 1 тиква (околу 1,5 килограм), излупена и рендана
  • 5 лажици брашно
  • 2 чешниња лук, здробени
  • 2 големи јајца, изматени
  • 1/2 лажичка сушена мајчина душичка
  • 1/4 лажичка сушена жалфија
  • прстофат морско оревче
  • сол и свежо мелен црн пипер, по вкус
  • 2 лажици маслиново масло

Објавено

Понеделник, Октомври 8, 2018 - 11:11

Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во оваа криза е ако се воведат адекватни рестрикции за пандемијата да се стави под контрола.

повеќе

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе