Прилози

Приготвување:Излупете ги тиквичките и исечете ги тенко по должина.Во голема, огноотпорна тава на средна топлина динстајте го путерот со лукот и кромидот, околу 3 минути. Додајте го маслиновото масло и тиквичките и гответе додека да омекнат, 30 секунди до 1 минута (во зависност од дебелината). Не...
29 Јули 2017 - 16:07
Приготвување:За маринара-сосот: Во блендер ставете ги доматите, пирето од домати, магдоносот, лукот, ориганото, солта и пиперот и убаво изблендајте ги. Во голема тава на средна температура динстајте го кромидот во маслиново масло, 2 минути. Додајте ги доматниот сос и белото вино и динстајте 30...
09 Март 2017 - 18:49
Приготвување:Сварете ги излупените, преполовени компири додека да омекнат (околу 20 минути).Исцедете ги и згмечете ги со 4 лажици маслиново масло и 3 лажици павлака.Зачинете ги по вкус со сол, црн пипер и сокот од лимон. Ако сакате, користете миксер за пирето да биде екстра мазно.Попрскајте го...
14 Март 2016 - 11:41
Приготвување:Ставете го меленото месо во голем сад за мешање. Изрендајте го кромидот во садот со месото. Додајте сол, црн пипер, цимет, црвен пипер и Вустершир-сос.Откинете ја кората од лебот и ставете ја во чашата со млеко. Оставете да седи неколку минути додека лебот малку да го впие млекото и да...
06 Јануари 2016 - 18:58
Приготвување:Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.Пржете...
08 Септември 2015 - 21:36
Приготвување:Потпечете ги кришките леб во загреана рерна околу 8-10 минути.Во меѓувреме направете го сосот: во блендер измешајте ги жолчката, маслиновото масло, лимоновиот сок, лукот и магдоносот.Зачинете по вкус со сол и црн пипер и прелејте ја смесата врз топлите кростини (тостчиња). По желба...
26 Август 2015 - 09:51
Приготвување:Излупете ги компирите и изрендајте ги на крупната страна на рендето.Отстранете го вишокот течност од ренданите компири. Додајте ги јајцето и сечканиот кромид, сол и црн пипер, и убаво измешајте.Загрејте го маслото во голема нелеплива тава. Со лажица ставајте од смесата во тавата и...
25 Август 2015 - 16:00
Приготвување:Варете ги компирите во солена вода околу 15-20 минути додека да омекнат.Исцедете ги и малку згмечете ги со виљушка.Додајте им ги сокот од лимон, рузмаринот, кромитчињата, зачинете ги со сол и црн пипер и внимателно измешајте.Состојки:1 кг млади компири2 лажици сок од лимонлистови од 2...
19 Август 2015 - 09:33
Приготвување:Во сад измешајте ги маслото, медот, сосот од лук, солта и црниот пипер. Прелејте ги парчињата пилешко и убаво измешајте за да се обложат. Ставете ги во фрижидер да се маринираат најмалку 2 часа, а може и во текот на ноќта.Потопете неколку стапчиња за ражен во вода. На секое стапче...
11 Март 2015 - 09:03
Приготвување:Загрејте ја рерната на 150 степени.Обложете ја тавата за печење со мрсна хартија. Измешајте ги компирите, морковите, празот, пашканатот, маслото и солта и префрлете ги во тавата.Печете ги во загреаната рерна 1 час, или додека зеленчукот да се карамелизира.Додадете ги тиквичките во...
19 Февруари 2015 - 15:26
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Посолете ги пилешките гради од двете страни, а потоа ставете ги во огноотпорен сад. Истурете го сосот за скара врз нив и промешајте ги за да се обложат со него (но зачувајте неколку лажици од сосот). Печете ги 20 до 25 минути, или додека пилешкото да...
29 Јануари 2015 - 20:40
Приготвување:Сварете ги тестенините според упатството на кутијата, но внимавајте да не ги преварите.Во голема тава на средна температура ставете ги маслиновото масло и путерот. Кога путерот ќе се стопи, додајте ги сечканиот кромид и лук. Промешајте и оставете да динста две минути. Додајте ја...
03 Декември 2014 - 09:56
Приготвување:Сварете ги макароните, но не целосно. Исцедете ги.Во мал сад изматете ги јајцата.Во голема тава на рингла стопете го путерот и додајте го брашното. Мешајте на средно-ниска температура. Динстајте ја смесата пет минути, постојано мешајќи. Не дозволувајте да загори.Додајте ги млекото и...
19 Ноември 2014 - 14:01
Приготвување:Измешајте ги јајцата, морковите, магдоносот и брашното во голем сад; зачинете со сол и црн пипер.Загрејте 2 лажици масло во голема тава на средно-висока температура. Со лажица земајте од смесата и спуштајте ги топчињата во загреаното масло, а потоа притискајте ги одозгора да добијат...
17 Ноември 2014 - 21:31

Фалафел е јадење карактеристично за Блискиот Исток – пржени ќофтиња од наут и зачини, помешани со лук, кромид, магдонос и ким. Ние ќе користиме брашно од наут, но доколку немате слободно можете да користите и обично брашно.

22 Октомври 2014 - 13:22

Во Мексико, Индија и Турција, жените завршуваат трипати повеќе обврски поврзани со грижа од мажите.

повеќе

Сега свесно или несвесно се оди во друг правец, сведувајќи ја  партијата  на ниво на  дебатен клуб.

повеќе

Најчести места каде што може да се препознае (и шири) говорот на омраза на интернет се всушност онлајн медиумите кои дозволуваат простор за коментирање.

повеќе