Прилози

Приготвување:Во голем сад измешајте ги тиквата, брашното, лукот, јајцата, мајчината душица, жалфијата и морското оревче; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.Загрејте го маслиновото масло во големо тенџере на средновисока температура.Земајте со лажица од смесата за секое ќофте, израмнете со шпатула...
08 Октомври 2018 - 11:11
Приготвување:Ставете ги ренданите тиквички во цедалка над мијалникот. Посолете ги и промешајте; нека седат 10 минути. Со чиста крпа за садови или газа, целосно исцедете ги тиквичките.Во голем сад измешајте ги тиквичките, брашното, лукот и јајцето; зачинете со сол и црн пипер, по вкус.Загрејте го...
24 Септември 2018 - 10:33
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Исечете ги модрите патлиџани по должина. Во средината од секоја половинка патлиџан засечете широки резови, без да пробиете со нож од другата страна, а на секој крај оставете по 13 мм незасечен дел. Посолете ги модрите патлиџани и оставете ги околу 10-...
21 Февруари 2018 - 23:45
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Ставете ги компирите во големо тенџере и само покријте ги со солена вода. Покријте ги со капак и доведете ги до вриење, а потоа оставете да крчкаат 5 минути. Исцедете ги и малку протресете ги во цедалката.Истурете го маслото во голема тава за печење и...
01 Септември 2017 - 14:40
Приготвување:Излупете ги тиквичките и исечете ги тенко по должина.Во голема, огноотпорна тава на средна топлина динстајте го путерот со лукот и кромидот, околу 3 минути. Додајте го маслиновото масло и тиквичките и гответе додека да омекнат, 30 секунди до 1 минута (во зависност од дебелината). Не...
29 Јули 2017 - 16:07
Приготвување:За маринара-сосот: Во блендер ставете ги доматите, пирето од домати, магдоносот, лукот, ориганото, солта и пиперот и убаво изблендајте ги. Во голема тава на средна температура динстајте го кромидот во маслиново масло, 2 минути. Додајте ги доматниот сос и белото вино и динстајте 30...
09 Март 2017 - 18:49
Приготвување:Сварете ги излупените, преполовени компири додека да омекнат (околу 20 минути).Исцедете ги и згмечете ги со 4 лажици маслиново масло и 3 лажици павлака.Зачинете ги по вкус со сол, црн пипер и сокот од лимон. Ако сакате, користете миксер за пирето да биде екстра мазно.Попрскајте го...
14 Март 2016 - 11:41
Приготвување:Ставете го меленото месо во голем сад за мешање. Изрендајте го кромидот во садот со месото. Додајте сол, црн пипер, цимет, црвен пипер и Вустершир-сос.Откинете ја кората од лебот и ставете ја во чашата со млеко. Оставете да седи неколку минути додека лебот малку да го впие млекото и да...
06 Јануари 2016 - 18:58
Приготвување:Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.Пржете...
08 Септември 2015 - 21:36
Приготвување:Потпечете ги кришките леб во загреана рерна околу 8-10 минути.Во меѓувреме направете го сосот: во блендер измешајте ги жолчката, маслиновото масло, лимоновиот сок, лукот и магдоносот.Зачинете по вкус со сол и црн пипер и прелејте ја смесата врз топлите кростини (тостчиња). По желба...
26 Август 2015 - 09:51
Приготвување:Излупете ги компирите и изрендајте ги на крупната страна на рендето.Отстранете го вишокот течност од ренданите компири. Додајте ги јајцето и сечканиот кромид, сол и црн пипер, и убаво измешајте.Загрејте го маслото во голема нелеплива тава. Со лажица ставајте од смесата во тавата и...
25 Август 2015 - 16:00
Приготвување:Варете ги компирите во солена вода околу 15-20 минути додека да омекнат.Исцедете ги и малку згмечете ги со виљушка.Додајте им ги сокот од лимон, рузмаринот, кромитчињата, зачинете ги со сол и црн пипер и внимателно измешајте.Состојки:1 кг млади компири2 лажици сок од лимонлистови од 2...
19 Август 2015 - 09:33
Приготвување:Во сад измешајте ги маслото, медот, сосот од лук, солта и црниот пипер. Прелејте ги парчињата пилешко и убаво измешајте за да се обложат. Ставете ги во фрижидер да се маринираат најмалку 2 часа, а може и во текот на ноќта.Потопете неколку стапчиња за ражен во вода. На секое стапче...
11 Март 2015 - 09:03
Приготвување:Загрејте ја рерната на 150 степени.Обложете ја тавата за печење со мрсна хартија. Измешајте ги компирите, морковите, празот, пашканатот, маслото и солта и префрлете ги во тавата.Печете ги во загреаната рерна 1 час, или додека зеленчукот да се карамелизира.Додадете ги тиквичките во...
19 Февруари 2015 - 15:26
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Посолете ги пилешките гради од двете страни, а потоа ставете ги во огноотпорен сад. Истурете го сосот за скара врз нив и промешајте ги за да се обложат со него (но зачувајте неколку лажици од сосот). Печете ги 20 до 25 минути, или додека пилешкото да...
29 Јануари 2015 - 20:40

Парадоксалните судски процеси во државава, сами по себе родија парадокс.

повеќе

Следејќи ги слепо своите геостратешки планови, можно е американските геостратези и во Македонија да направија уште една грешка, во низата грешки во последните две декади.

повеќе

Подгорица во 2019 година ќе добие споменик на Јосип Броз Тито.

повеќе