Задушени свински кременадли

Приготвување:

Во чинија измешајте 100 г од брашното со солта, лимоновата кора, црниот и црвениот пипер и кимот. Извалкајте ги кременадлите во смесата.

Загрејте го маслиновото масло и 4 лажици путер во тава на средна температура. Пржете ги кременадлите додека не поруменат, по околу 2 минути од страна. Извадете ги од тавата и оставете ги на топло.

Додадете ги кромидот и бабурите во истата тава и динстајте, мешајќи повремено, околу 10 минути. Пренесете ги на чинија.

Во истата тава додајте ги преостанатите 3 лажици путер и 3 лажици брашно. Мешајте додека да добиете еднолична смеса. Гответе додека смесата да стане темнозлатна, околу 2 минути. Малку по малку додавајте од супата, мешајќи ги грутките, па додајте ја павлаката за готвење. Додадете уште супа ако смесата е премногу густа. Вкусете и додадете сол и црн пипер по потреба. Додадете ги кромидот, бабурите и згмеченото лукче, мешајќи ги со сосот.

Послужете ги кременадлите прелеани со сосот.

Состојки:
200 г брашно

1 лажичка сол

1 чешне лук, здробено

1 лажичка црвен пипер

1 лажичка црн пипер

рендана кора од 1 лимон

1/2 лажичка ким

8 свински кременадли

4 лажици маслиново масло

7 лажици путер

1 голем кромид, излупен и исечен на ленти

1 зелена бабура, исчистена и исечена на ленти

1 жолта бабура, исчистена и исечена на ленти

1 црвена бабура, исчистена и исечена на ленти

3 лажици брашно

500 мл пилешка супа, повеќе ако е потребно

2 лажици неутрална павлака за готвење

Објавено

Четврток, Февруари 20, 2020 - 09:16

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе

Кога кризата со коронавирусот ќе заврши, светот повеќе нема да биде ист, концептот на неолиберализмот ќе биде редизајниран.

повеќе

Благодарејќи на коронавирусот, граѓаните го видоа вистинското лице на  оваа натприродна организација, наречена државна администрација. Алчна, себична, несолидарна, нечувствителна.

повеќе