Стифадо

Приготвување:

Ставете го говедското месо во голем стаклен сад. Додајте ги состојките за маринадата, а потоа покријте го садот и чувајте го фрижидер најмалку 6 часа, или по можност цела ноќ.

Излупете ги кромитчињата. Ако користите свежи, излупете ги и крупно исечкајте ги доматите.

Загрејте го маслото на средна температура во големо тенџере и пропржете ги кромитчињата 5 минути или додека да омекнат. Извадете ги од тенџерето и оставете ги настрана.

Исцедете го говедското месо од маринадата (неа зачувајте ја) и пропржете го во истото тенџере околу 8 до 10 минути, или додека да потемни од сите страни.

Вратете ги кромитчињата во тенџерето, додајте ги маринадата, доматите и доматното пире и доволно вода само за да се покрие чорбата.

Зачинете го великодушно со морска сол и свежо мелен црн пипер. Доведете го до вриење и потоа оставете го да се динста 1 и пол до 2 часа, или додека говедското да омекне, а сосот да згусне.

Послужете со тестенини и рендан кашкавал.

Состојки: 
  • 1,5 кг говедско месо пресечено на парчиња од по 7 см
  • 2 кг мали кромитчиња (арпаџик)
  • 4 домати или 400 г домати од конзерва
  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 лажица доматно пире

 

Маринадата:

  • 3 чешниња лук, излупен и исечен на тенки ленти
  • 2-3 свежи дафинови листа
  • 1 лажиче морско оревче
  • 6 цели каранфилчиња
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче сушено оригано
  • 125 мл суво црвено вино
  • 4 лажици црвен вински оцет

Објавено

Петок, Март 3, 2017 - 19:35

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе