Стифадо

Приготвување:

Ставете го говедското месо во голем стаклен сад. Додајте ги состојките за маринадата, а потоа покријте го садот и чувајте го фрижидер најмалку 6 часа, или по можност цела ноќ.

Излупете ги кромитчињата. Ако користите свежи, излупете ги и крупно исечкајте ги доматите.

Загрејте го маслото на средна температура во големо тенџере и пропржете ги кромитчињата 5 минути или додека да омекнат. Извадете ги од тенџерето и оставете ги настрана.

Исцедете го говедското месо од маринадата (неа зачувајте ја) и пропржете го во истото тенџере околу 8 до 10 минути, или додека да потемни од сите страни.

Вратете ги кромитчињата во тенџерето, додајте ги маринадата, доматите и доматното пире и доволно вода само за да се покрие чорбата.

Зачинете го великодушно со морска сол и свежо мелен црн пипер. Доведете го до вриење и потоа оставете го да се динста 1 и пол до 2 часа, или додека говедското да омекне, а сосот да згусне.

Послужете со тестенини и рендан кашкавал.

Состојки: 
  • 1,5 кг говедско месо пресечено на парчиња од по 7 см
  • 2 кг мали кромитчиња (арпаџик)
  • 4 домати или 400 г домати од конзерва
  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 лажица доматно пире

 

Маринадата:

  • 3 чешниња лук, излупен и исечен на тенки ленти
  • 2-3 свежи дафинови листа
  • 1 лажиче морско оревче
  • 6 цели каранфилчиња
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче сушено оригано
  • 125 мл суво црвено вино
  • 4 лажици црвен вински оцет

Објавено

Петок, Март 3, 2017 - 19:35

Коментари

Сферата на локалните јавни финансии претставува многу погодно поле за соработка на локалната власт со приватниот сектор.

повеќе

Драги пратеници, помислете добро пред да притиснете копче за двојазична Македонија.

повеќе