Шпагети со сланина и јајца

Приготвување:

Зовријте солена вода во големо тенџере за да се сварат шпагетите.

Во сад промешајте ги јајцата со виљушка и додајте најголем дел од кашкавалот (оставете малку за гарнир).

Со нож подзгмечете ги лукчињата, без целосно да ги здробите.

Во голема тава на средно висока температура ставете го маслиновото масло и додајте го лукот.

Додека се динста лукот, притискајте го со дрвена лажица за да пушти вкус.

По минута-две додајте ги коцките сланина и пржете околу 5 минути (не треба сланината да стане крцкава).

Тргнете го лукот и намалете на ниска температура.

Сварете ги шпагетите според упатството и исцедете ги.

Во истата тава (во која се вареле шпагетите) додајте малку маслиново масло и вратете ги сварените шпагети.

Измешајте ги сланината, смесата од јајца и пармезан и сечканиот магдонос. (Јајцата, сланината и кашкавалот треба да се залепат на шпагетите).

Послужете веднаш, во топла чинија и украсено со малку пармезан и магдонос.

Состојки:
  • 400 г сланина, исечена на коцки
  • 1 пакетче шпагети
  • 200 г рендан пармезан
  • 3 јајца (на собна температура)
  • малку сечкан магдонос
  • 3 лукчиња (сосе лушпа)
  • 5 лажици маслиново масло

Објавено

Среда, Мај 3, 2017 - 14:28

Прашањето на потпишување договор за добрососедство со Бугарија е вештачко прашање.

повеќе

Никој од политичарите не сака на народот да му ја каже вистината. Вистината за Македонија.

повеќе

Референдумот во Дојран во недела е поделикатен од оние во Гевгелија, Богданци и Валандово, зашто отворањето рудник во Казандол може да го кутне во уште потешка агонија eзерото кое е прогласено за споменик на природата. 

повеќе