Шпагети со сланина и јајца

Приготвување:

Зовријте солена вода во големо тенџере за да се сварат шпагетите.

Во сад промешајте ги јајцата со виљушка и додајте најголем дел од кашкавалот (оставете малку за гарнир).

Со нож подзгмечете ги лукчињата, без целосно да ги здробите.

Во голема тава на средно висока температура ставете го маслиновото масло и додајте го лукот.

Додека се динста лукот, притискајте го со дрвена лажица за да пушти вкус.

По минута-две додајте ги коцките сланина и пржете околу 5 минути (не треба сланината да стане крцкава).

Тргнете го лукот и намалете на ниска температура.

Сварете ги шпагетите според упатството и исцедете ги.

Во истата тава (во која се вареле шпагетите) додајте малку маслиново масло и вратете ги сварените шпагети.

Измешајте ги сланината, смесата од јајца и пармезан и сечканиот магдонос. (Јајцата, сланината и кашкавалот треба да се залепат на шпагетите).

Послужете веднаш, во топла чинија и украсено со малку пармезан и магдонос.

Состојки:
  • 400 г сланина, исечена на коцки
  • 1 пакетче шпагети
  • 200 г рендан пармезан
  • 3 јајца (на собна температура)
  • малку сечкан магдонос
  • 3 лукчиња (сосе лушпа)
  • 5 лажици маслиново масло

Објавено

Среда, Мај 3, 2017 - 14:28

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе