Шпагети Алио е олио

Приготвување:

Во големо тенџере зовриена вода сварете ги тестенините според упатството на пакувањето; зачувајте 1 чаша од водата во која се вареле и добро исцедете ги.

Загрејте го маслиновото масло на ниска температура. Ставете ги лукчињата и црвениот пипер и динстајте, често мешајќи, додека лукот не позлати, околу 10 минути.

Додајте ги тестенините, 3/4 од пармезанот и половина чаша од зачуваната вода. Динстајте, постојано мешајќи и додајте ја преостанатата вода ако треба, лажица по лажица, сè додека пармезанот не се стопи и не се постигне саканата густина.

Додајте 1 лажица путер и промешајте. (По желба додајте и 1 чаша крутони, пропржени на маслиново масло.)

Послужете веднаш, украсено со преостанатиот пармезан и магдонос.

Состојки:
  • 1 пакетче шпагети
  • 4 лажици маслиново масло
  • сол и свежо мелен црн пипер
  • 4 големи лукчиња, исечени на тенки кришки
  • 1/4 лажичка здробен црвен пипер
  • 1 чаша свежо рендан пармезан, поделен
  • 2 лажици сечкан свеж магдонос
  • 1 лажица путер

Објавено

Среда, Септември 26, 2018 - 09:04

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе