Шпагети Алио е олио

Приготвување:

Во големо тенџере зовриена вода сварете ги тестенините според упатството на пакувањето; зачувајте 1 чаша од водата во која се вареле и добро исцедете ги.

Загрејте го маслиновото масло на ниска температура. Ставете ги лукчињата и црвениот пипер и динстајте, често мешајќи, додека лукот не позлати, околу 10 минути.

Додајте ги тестенините, 3/4 од пармезанот и половина чаша од зачуваната вода. Динстајте, постојано мешајќи и додајте ја преостанатата вода ако треба, лажица по лажица, сè додека пармезанот не се стопи и не се постигне саканата густина.

Додајте 1 лажица путер и промешајте. (По желба додајте и 1 чаша крутони, пропржени на маслиново масло.)

Послужете веднаш, украсено со преостанатиот пармезан и магдонос.

Состојки:
  • 1 пакетче шпагети
  • 4 лажици маслиново масло
  • сол и свежо мелен црн пипер
  • 4 големи лукчиња, исечени на тенки кришки
  • 1/4 лажичка здробен црвен пипер
  • 1 чаша свежо рендан пармезан, поделен
  • 2 лажици сечкан свеж магдонос
  • 1 лажица путер

Објавено

Среда, Септември 26, 2018 - 09:04

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе