Пржена риба во сос од билки

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 °Ц.

Изрендајте ја кората од лимонот, без да зафатите од белата поткора. Исцедете го сокот од лимонот во сад. Додајте ги лукот, билките и половина од маслото. Зачинете, а потоа оставете го настрана.

Загрејте го преостанатото масло во огноотпорна тава на средно-висока температура. Пржете ја кората од лимонот 30 секунди. Зачинете ја рибата, а потоа ставете ја во тавата со страната на кожата надолу. Пржете на средна температура 3-4 минути додека кожата да стане крцкава, а месото да стане бело на рабовите.

Ставете ја тавата во рерна 5 минути за рибата да се допече. Вратете ја тавата на тивок оган, истурете ја смесата со билки и загрејте ја. Послужете ја рибата со крцкав тазе леб.


Состојки:

1 голем лимон

3 чешниња лук, тенко исечени

1 чаша листови магдонос, раскинати

12 ливчиња нане, раскинати

12 ливчиња босилек, раскинати

2 лажици оригано

100 мл екстра девствено маслиново масло

4 филети бела риба сосе кожа

крцкав леб, за сервирање


Објавено

Сабота, Септември 5, 2020 - 21:16

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе