Пржена риба во сос од билки

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 °Ц.

Изрендајте ја кората од лимонот, без да зафатите од белата поткора. Исцедете го сокот од лимонот во сад. Додајте ги лукот, билките и половина од маслото. Зачинете, а потоа оставете го настрана.

Загрејте го преостанатото масло во огноотпорна тава на средно-висока температура. Пржете ја кората од лимонот 30 секунди. Зачинете ја рибата, а потоа ставете ја во тавата со страната на кожата надолу. Пржете на средна температура 3-4 минути додека кожата да стане крцкава, а месото да стане бело на рабовите.

Ставете ја тавата во рерна 5 минути за рибата да се допече. Вратете ја тавата на тивок оган, истурете ја смесата со билки и загрејте ја. Послужете ја рибата со крцкав тазе леб.


Состојки:

1 голем лимон

3 чешниња лук, тенко исечени

1 чаша листови магдонос, раскинати

12 ливчиња нане, раскинати

12 ливчиња босилек, раскинати

2 лажици оригано

100 мл екстра девствено маслиново масло

4 филети бела риба сосе кожа

крцкав леб, за сервирање


Објавено

Сабота, Септември 5, 2020 - 21:16

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе