Полнети пиперки со печено свинско

Приготвување:

Зачинете го свинското месо со сол и црн пипер, пропржете го од сите страни додека да порумени, а потоа динстајте го на тивко со половина чаша пиво околу 8 часа. Кога ќе биде готово, меко и сочно, оставете малку да се олади, а потоа со две виљушки „раскинете“ го на разни страни.

Доведете ја рерната до 180 степени. Обложете ја тавата за печење со мрсна хартија.

Отстранете ги семето и внатрешните стебла на пиперките. Наполнете ги пиперките со по 100 г свинско месо (или колку што сакате). Врз месото ставете по малку од чери-доматите и од кромидот.

Ставете ги доматите од конзерва во блендер и смелете ги. Во блендерот додајте ги хоплата, шеќерот, лукот, босилекот, сол и црн пипер и блендајте додека да станат еднолична смеса. Со лажица прелејте од смесата врз свинското месо во пиперката. Посипете од ренданата моцарела.

Печете ги пиперките 20 до 25 минути, или додека моцарелата да порумени и да почне да пушта меурчиња. Посипете свеж магдонос (или некој ваш омилен зачин) и послужете веднаш.

Состојки:
  • 4 бабури, исечени на половина, семките отстранети
  • 700 г печено свинско месо (се пече околу 8 часа)
  • 150 г чери-домати, сечкани
  • 2 лажици сечкан црвен кромид
  • 400 г домати од конзерва, по можност чадени
  • 2 лажици хопла
  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 2 чешниња лук, здробени
  • половина лажичка сув босилек
  • сол и црн пипер
  • 250 г свежо рендано сирење моцарела
  • сечкан свеж магдонос за украс

Објавено

Вторник, Февруари 5, 2019 - 15:09

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе