Полнети пиперки

Приготвување:

Измијте ги бабурите и исечете им ги врвовите. Исчистете им ја внатрешноста.

Загрејте голема тава на средно висока температура. Истурете го маслиновото масло, потоа додајте ги кромидот и лукот и намалете ја температурата, па оставете да крчка 10 минути за да омекне кромидот.

Додајте ги магдоносот, копарот, нането и сосот од домати и оставете да крчка сè додека поголем дел од течноста да испари и да добиете густа смеса. Оставете да се олади 5 минути.

Додајте ги оризот и меленото месо во смесата од кромид и зачини и измешајте ги сите состојки користејќи дрвена лажица. Додадете 2 лажички сол и 1/2 лажичка црн пипер и добро измешајте.

Со лажица полнете ги пиперките и редете ги на дното на садот за печење. Истурете околу 2 чаши топла вода (доволно вода за да се покријат 3 сантиметри од пиперките) во садот за печење и ставете ги во рерна загреана на 200 степени да се печат 75-90 минути, или додека врвовите од пиперките да потемнат, а оризот да омекне.

Послужете ги со тазе леб и сирење, прелеани со маслиново масло.

Состојки:
1 кг мешано мелено месо

12-14 бабури, измиени и исчистени

2 средни кромиди, ситно сечкани

5 лажици маслиново масло

3 чешниња лук, здробени

свеж магдонос, ситно сечкан

свеж копар, ситно сечкан

2 лажици свежо нане, ситно сечкано

250 мл доматен сос

1 чаша ориз

сол и црн пипер по вкус

Објавено

Сабота, Мај 4, 2019 - 17:57

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе