Пилешко со кокос, бадеми и суво грозје

Приготвување:

Маринирајте ги пилешките коцки еден час со црн пипер и соја-сос.

Во голема тава на средно-ниска температура динстајте ги лукот, кромидот и ѓумбирот во маслиново масло додека малку да потемнат. Додајте го пилешкото, убаво измешајте и продолжете да динстате додека пилешкото да зарумени. Додајте ја водата, намалете ја температурата и гответе 15 минути.

Додајте ги кокосовото млеко, карито во прав, чилито во прав и пченкарното брашно. Оставете да крчка 20 минути, повремено мешајќи.

Послужете го месото со ориз, одозгора украсено со млад кромид, бадеми и суво грозје.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради, исечени на коцки со средна големина

130 мл соја-сос

4 чешниња лук, здробени

2 големи кромиди, сечкани

2 лажички свежо рендан ѓумбир

500 мл вода

250 мл кокосово млеко

3 лажички кари во прав

1/2 лажиче чили во прав

1 лажица пченкарно брашно

1-2 страка млад кромид, сечкан

100 г сечкани печени бадеми

100 г суво грозје

сол

црн пипер

2 лажици маслиново масло

Објавено

Среда, Декември 23, 2015 - 19:59

Коментари

Промовирање на родителското отсуство и за таткото на детето кое како опција постои во Законот за работните односи, но само ако не го користи работничката.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе

Зоран Заев од позиција на премиер удира во самите темели на асномска, антифашистичка Македонија.

повеќе