Пилешко со кокос, бадеми и суво грозје

Приготвување:

Маринирајте ги пилешките коцки еден час со црн пипер и соја-сос.

Во голема тава на средно-ниска температура динстајте ги лукот, кромидот и ѓумбирот во маслиново масло додека малку да потемнат. Додајте го пилешкото, убаво измешајте и продолжете да динстате додека пилешкото да зарумени. Додајте ја водата, намалете ја температурата и гответе 15 минути.

Додајте ги кокосовото млеко, карито во прав, чилито во прав и пченкарното брашно. Оставете да крчка 20 минути, повремено мешајќи.

Послужете го месото со ориз, одозгора украсено со млад кромид, бадеми и суво грозје.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради, исечени на коцки со средна големина

130 мл соја-сос

4 чешниња лук, здробени

2 големи кромиди, сечкани

2 лажички свежо рендан ѓумбир

500 мл вода

250 мл кокосово млеко

3 лажички кари во прав

1/2 лажиче чили во прав

1 лажица пченкарно брашно

1-2 страка млад кромид, сечкан

100 г сечкани печени бадеми

100 г суво грозје

сол

црн пипер

2 лажици маслиново масло

Објавено

Среда, Декември 23, 2015 - 19:59

Еден проблем кај Трамп е тоа што му е опсесија да изгледа „силен".

повеќе

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе