Пилешко маринара со кулен

Приготвување:

Со остар нож исечете ги четирите пилешки гради на половина низ средината, така што ќе добиете осум потенки котлети пилешко. Зачинете ги со сол и црн пипер.

Загрејте ја тавата на средна до средно висока температура и ставете ги путерот и маслиновото масло. Гответе го пилешкото додека не добие убава надворешна боја и не биде зготвено, по околу две и пол минути од страна. Извадете го пилешкото на чинија. Истурете го доматниот сос во тавата и промешајте да се загрее.

Ставете ги пилешките котлети во сосот, па врз секој од нив ставете парче кулен. Врз секое парче кулен ставете парче моцарела, а потоа покријте ја тавата со капак и гответе 2 до 3 минути, додека сирењето да се стопи. Попрскајте со магдонос.

Послужете веднаш со салата, или врз тестенини.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради

сол и црн пипер, по вкус

2 лажици маслиново масло

2 лажици путер

3 чаши доматен сос

100 г кулен, сечен на тенки парчиња

4 тенки парчиња моцарела

свеж магдонос

салата или сварени тестенини, за сервирање

Објавено

Петок, Февруари 14, 2020 - 11:11

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе