Пилешко маринара со кулен

Приготвување:

Со остар нож исечете ги четирите пилешки гради на половина низ средината, така што ќе добиете осум потенки котлети пилешко. Зачинете ги со сол и црн пипер.

Загрејте ја тавата на средна до средно висока температура и ставете ги путерот и маслиновото масло. Гответе го пилешкото додека не добие убава надворешна боја и не биде зготвено, по околу две и пол минути од страна. Извадете го пилешкото на чинија. Истурете го доматниот сос во тавата и промешајте да се загрее.

Ставете ги пилешките котлети во сосот, па врз секој од нив ставете парче кулен. Врз секое парче кулен ставете парче моцарела, а потоа покријте ја тавата со капак и гответе 2 до 3 минути, додека сирењето да се стопи. Попрскајте со магдонос.

Послужете веднаш со салата, или врз тестенини.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради

сол и црн пипер, по вкус

2 лажици маслиново масло

2 лажици путер

3 чаши доматен сос

100 г кулен, сечен на тенки парчиња

4 тенки парчиња моцарела

свеж магдонос

салата или сварени тестенини, за сервирање

Објавено

Петок, Февруари 14, 2020 - 11:11

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе