Пилешко маринара со кулен

Приготвување:

Со остар нож исечете ги четирите пилешки гради на половина низ средината, така што ќе добиете осум потенки котлети пилешко. Зачинете ги со сол и црн пипер.

Загрејте ја тавата на средна до средно висока температура и ставете ги путерот и маслиновото масло. Гответе го пилешкото додека не добие убава надворешна боја и не биде зготвено, по околу две и пол минути од страна. Извадете го пилешкото на чинија. Истурете го доматниот сос во тавата и промешајте да се загрее.

Ставете ги пилешките котлети во сосот, па врз секој од нив ставете парче кулен. Врз секое парче кулен ставете парче моцарела, а потоа покријте ја тавата со капак и гответе 2 до 3 минути, додека сирењето да се стопи. Попрскајте со магдонос.

Послужете веднаш со салата, или врз тестенини.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради

сол и црн пипер, по вкус

2 лажици маслиново масло

2 лажици путер

3 чаши доматен сос

100 г кулен, сечен на тенки парчиња

4 тенки парчиња моцарела

свеж магдонос

салата или сварени тестенини, за сервирање

Објавено

Петок, Февруари 14, 2020 - 11:11

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе