Пилешко маринара со кулен

Приготвување:

Со остар нож исечете ги четирите пилешки гради на половина низ средината, така што ќе добиете осум потенки котлети пилешко. Зачинете ги со сол и црн пипер.

Загрејте ја тавата на средна до средно висока температура и ставете ги путерот и маслиновото масло. Гответе го пилешкото додека не добие убава надворешна боја и не биде зготвено, по околу две и пол минути од страна. Извадете го пилешкото на чинија. Истурете го доматниот сос во тавата и промешајте да се загрее.

Ставете ги пилешките котлети во сосот, па врз секој од нив ставете парче кулен. Врз секое парче кулен ставете парче моцарела, а потоа покријте ја тавата со капак и гответе 2 до 3 минути, додека сирењето да се стопи. Попрскајте со магдонос.

Послужете веднаш со салата, или врз тестенини.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради

сол и црн пипер, по вкус

2 лажици маслиново масло

2 лажици путер

3 чаши доматен сос

100 г кулен, сечен на тенки парчиња

4 тенки парчиња моцарела

свеж магдонос

салата или сварени тестенини, за сервирање

Објавено

Петок, Февруари 14, 2020 - 11:11

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе